30.6.2013

Lefkas 15.-22.6.2013: tulopäivä ja saarikierros vuokra-autolla.

Ei ollut kovin vaikea tehdä lähtöpäätöstä Kreikkaan Lefkaksen saarelle, kun lämpömittari oli Suomessa näyttänyt jo jonkin aikaa vähän yli 10° lämpötiloja. Lisäksi siellä olisi vastassa erittäin läheinen "henkilökohtainen opas"!
Lefkakselle oli juuri luvattu lämpenevää ja sateetkin olivat loppumassa, mikä tarkoittaisi siellä n.30° ja ylikin meneviä lukemia!
Lento Suomesta Prevezan Aktion lentokentälle kestää vain n.3h 20 min ja kuljetus kentältä Nidrin kylään nelisenkymmentä minuuttia. Ja vaikka Lefkas on saari, sinne pääsee autolla siltaa pitkin. Muinoin se on ollut mannerta, mutta jotkut siirtolaiset ovat kaivaneet kanaalin sen ja mantereen väliin.


Saari on vain n.35 km pitkä ja 15 km leveä ja n.70% pinta-alasta on vuoristoa, jonka korkein huippu Stavrota on 1182 m korkea. Nidri on suunnilleen itäisen reunan puolivälissä eli Kreikan mantereen puolella.

Tulopäivän iltana olin melko väsynyt ja tyydyin katselemaan maisemia infotilaisuuden jälkeen Pinewood Tavernan terassilta niin paljain silmin kuin kameran linssinkin läpi.

Nidrin kylän toisella puolen kohoavat korkeat vuoret...
ja toisella puolen on meri - taustalla häämöttää manner-Kreikka
Nidrin ja mantereen välissä on saaria, mm.se kuuluisa Scorpios.
Mikäs hätä minulla, kun opas oli koko ajan mukana!

Lefkaksella kannattaa vuokrata auto ja se onkin kuulemma suosittua täällä. Koko saaren ehtii melko hyvin tutkailla päivässä-parissa. Joku varmasti nyt ajattelee, että muutamassa tunnissahan tuon kiertää, mutta on huomioitava, että tie mutkittelee koko ajan ja on jyrkkää nousua ja laskua eli se sanonta, että "omat perävalot näkyy koko ajan", pitää täällä jos missä paikkansa!!
Eli näppärä Volkswagen Polo alle ja matkaan-minä "kartanlukijana"!! No, tottavie en istuis nyt tätä kirjoittamassa, jos minun kartanlukutaitojen varassa olis oltu. Suvi näytti tuntevan reitin ja ajeli kuin kotona Suomessa!
Ensin siis auton nokka kohti saaren pääkaupunkia Lefkadaa, jonne oli ehtinyt tulla jo moni muukin, sillä melkoisen haasteellista oli löytää parkkipaikkaa. Sataman liepeille kuitenkin parkkeerattiin, lie se ollut luvallista tai ei, mutta niin oli muutkin tehneet.


Lefkadan sataman liepeillä
Suunnistimme keskustaan pitkin kävelykatua

Varsinaista hedelmä- ja vihannestoria en nähnyt ainuttakaan, mutta marketin tarjonta oli kyllä melko kattava!

Kirkko Lefkadassa

Kellotorni
Performanssitaiteilija
Satamaa

Matkaa jatkettiin pääkaupungista pitkin saaren länsirantoja kiemurtelevaa tietä. Maisemat ovat henkeäsalpaavan kauniita, korkeuserot valltaisat, luonto kaunista. Täällä on kuulemma paljon villieläimiä ja luonnon kasvien määräkin on uskomaton, vaikka näyttäisi äkkipäältään, että on vain yhtä ja samaa pinjaa ja sypressiä.

Huikea näkymä näköalapaikalta matkalla kohti Ag.Nikitaksen kylää.

Ag.Nikitaksen rannalta

Ruokailu viehättävässä Nikitas Tavernassa

Matka jatkui kohti Pondin rantakylää. Tämä väli oli niin haasteellinen minulle, etten juuri kuviakaan ottanut-keskityin vain pysyttelemään joten kuten hyvävointisena!!!

Tie laskeutuu jonnekin alas ...




Lähestymme Pondia
Pondin kylää

70% saaren pinta-alasta on vuoristoa

Seuraava pysähdyspaikkamme oli Sivotan rantakylä.

Sivotan kylää


Taloja ylhäällä vuorenrinteesä Sivotan kylän laidalla

Sitten olikin jo matka lopuillaan ja lähdimme kohti Nidriä.

Vlichon kylä ja lahti lähellä Nidriä

Tällä kierroksella keskityimme enemmänkin maisemien ja pikkukylien ja rantojen katseluun, sillä seuraavaksi olin lähdössä saaren ympäri kansainväliselle bussiretkelle, jonka ohjelmassa oli sitten linnoitusta, kirkkoja, luostari ja käsityöläiskylä yms.historiallistakin tietoa saaresta.

Bougainvillea loistossaan

Tähän aikaan kesästä saari oli täydessä kukkaloistossa ja niistä teenkin vielä aivan oman stoorinsa!

Helppo Jugurttikakku

Jääkaapissa oli yksi sitruuna..mitä siitä tekisin ennenkuin kuori nahistuu pilalle? Haluan nimittäin aina hyödyntää sitruunankuorenkin leivontaan. Jotain helppoa se pitää tällä helteellä olla! Minultahan löytyy etelämaalainen vastike suomalaisten suosikille Piimäkakulle-siis yhtä helppo valmistaa. Ohje on alunperin Turkista tai Kreikasta ja olen hieman kokeilemalla selvittänyt, mitä tuo "juomalasimitta"tarkoittaa desilitroissa.

eli 1 lasi = n.2 dl

4                                   munaa
1½ lasia(3dl)                 sokeria
100 gr                           sulatettua voita/margariinia
1 prk                             maustamatonta Bulgarian jugurttia (200gr paksua turkkil./kreikk.luonnonjugurttia)
1                                   sitruunankuori raastettuna
2 tl                                vaniljasokeria
3 lasia(n.6dl)                 vehnäjauhoja (voi laittaa 5 dl vehnäj. ja 1 dl perunaj.)
2tl                                 leivinjauhetta
(laitan joskus jotakin muitakin mausteita, kuten kardemummaa tai ripauksen kanelia, appelsiininkuorikin käy sitruunan sijaan!!)

Sekoita munat ja sokeri vaikkapa puuhaarukalla enempiä vispaamatta.  Lisää jugurtti, sulatettu rasva, sitruunankuori, vaniljasokeri sekä jauhot, joihin olet sekoittanut leivinjauheen. Vältä vatkaamasta liikaa, sen verran vain, että ainekset ovat kunnolla sekaisin.
Kaada taikina suurehkoon, voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista 175° n.50-60 min.



Tämän kakun valmistuksessa vie vuuan voitelu ja sitruunan kuoren raastaminen suurimman ajan paistamisen lisäksi.
Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä, kun maut ovat tasaantuneet.

Kali oreksi! Viikko kreikkalaisen tavernan herkkujen äärellä Lefkaksen saarella!


Saavuin Lefkakselle lauantaina 15.6. ja  Suomen +13°  lämpeni heti yli kaksinkertaiseksi.                          Saaren tärkein tuote on oliivi kaikissa muodoissaan; puuna, öljynä ja oliiveina. Ja kyllä tätä paksua kullanvihreää eliksiiriä, oliiviöljyä olikin lisätty runsain lorauksin kaikkiin ruokiin.
Vieläkin voin aistia tavernoiden liepeillä leijuvan yrttien, oliiviöljyn ja grillattujen ruokien makuhermoja kutkuttavan tuoksun. Sitruunaa käytettiin myös hyvin paljon, sitä tuotiin lohkoina lähes jokaisen ruuan kanssa ja sitä oli aina vesilasissa viipaleina jääpalojen kanssa. Mutta sitähän oli helposti saatavilla, kun joka puolella näkyi sitruuna-sekä appelsiinpuita, joissa oli kypsiä hedelmiä. Muuten mausteiden käyttö oli hyvin maltillista; ruuat olivat maukkaita, mutta eivät tulisesti maustettuja.
Tervetulotilaisuus oli Taverna Pinewoodissa ja jäimme sinne myös ruokailemaan. Ja milläs muulla viikko käynnistyisi paremmin kuin kreikkalaisella salaatilla(Horiatikilla) ja tsatsikilla. Näiden kanssa tuodaan aina myös leipää.

PINEWOOD TAVERNA, Nidri

Tällä saarella Horiatikissa oli aina tomaattia, kurkkua, vihreää paprikaa, punasipulia, oliiveja, fetaa, jonka päälle oli ripautettu oreganoa ja lorautettu kunnolla hyvää oliiviöljyä. Tsatsiki on lähes kaikille tuttu jugurtti-kurkku-valkosipuli seos, johon voi laittaa hunajaa, minttua, suolaa ja tietenkin oliiviöljyä.

Pääruuan kokosimme hyvin yleiseen kreikkalaiseen tyyliin mezeistä eli erilaisista alkupaloista, jotka sitten jaoimme keskenämme.








Etualalla friteerattua mustekalaa, takavasemmalla kolmella juustolla täytettyjä paprikanpuolikkaita ja oikealla saganakia eli friteerattua kefalotiriä(juusto).

KALI OREKSI! Eli hyvää ruokahalua!


MAKIS FAMILY TAVERNA, Ligia
Sunnuntai-iltana ajelimme kolmisin, Suvi, hollantilainen Maaike ja minä Ligian kylään Makis Family Tavernaan, jonne tavernan omistaja Makis "The Greek God" oli meidät kutsunut. Kokosimme aterian taas mezeistä ja pääsimme näin maistelemaan useampia Makiksen herkkuja.


Etualalla herkkusieniä juusto-kermakastikkeessa, niiden takana Snowy-salaatti, jossa oli juustoa ja jotakin pikimustaa kastiketta, joka jäi minulle salaisuudeksi. Tällä kertaa emme tilanneet tsatsikia vaan vasemmalla oleva tsatsikinnäköinen tahna on Tirokafteria, joka oli minulle uusi tuttavuus. Se valmistetaan fetasta, oliiviöljystä, viinietikasta ja maustetaan oreganolla ja tulisella chilillä(paprikalla). Näiden takana friteerattuja kesäkurpitsapyöryköitä ja juustokroketteja. Taaimmaisena filotaikina kinkku-juustorullia.
Todella hyviä kaikki!


NIKITAS TAVERNA, Ag..Nikitas
Maanantaina vuokrasimme näppärän Volkswagen Polon ja lähdimme saarikierrokselle.
Ensimmäinen ruokapaikkamme oli saaren länsirannalla Ag.Nikitaksen kylässä Nikitas Tavernassa.


Ja Horiatikillahan sitä piti taas aloittaa! Tomaatit ovat niiiin hyviä täällä, kun ovat saaneet kasvaa makeiksi auringonpaisteessa!


Tilasin pääruuaksi Moussakan ja onneksi tilasin, sillä varmasti elämäni paras Moussaka. Lefkaksella saattoi maistaa kanelin monessa eri kohdassa-niin pää-kuin jälkiruuissa ja jopa juomissa ja niin tämänkin Mussakan jauhelihakastikkeessa. Jo kauan sitten kreetalainen perheenäiti kertoi minulle, että he käyttävät kanelia tähän ruokaan ja se on mielestäni piste iin päälle.Kuten näkyy, en malttanut olla maistelematta herkkuannostani ennen kuvan ottoa!!


Suvin valinta oli täytetyt tomaatit, jotka eivät hävinneet herkullisuudessa omalle annokselleni.


PONDI

Viehättävässä Pondin merenrantakylässä nautin ensi kertaa kreikkalaisten suosimaa jääkahvia Frappea.
Kreikkalaiset tilaavat sen yleensä sokerilla ja maidolla, mutta minä en yleensä lisää niitä kahviini, joten en siis nytkään. Todella täyteläinen vahva kahvinautinto!



RAVINTOLA SYMPOSIO, Nidri

Päivä oli ollut pitkä ja rankka, joten illalla oli vielä pakko mennä syömään jotakin.
Ravintola Symposio osoittautui hyväksi valinnaksi tai Suvihan oli ehtinyt testata kaikki käymämme ruokapaikat jo etukäteen.


Minulle suositeltiin ko.paikan Beef Burgeria, mikä ei nimestään huolimatta ole suinkaan hampurilainen, vaan todella mehevä, paksu, juustolla täytetty, hyvin maustettu jauhelihapihvi lisukkeineen.


Suvin Spagetti Seafood -herkullista!


SAARISTORISTEILY

Tiistaina osallistuin saaristoristeilylle Ionian Star -laivalla. Mukana oli porukkaa monesta eri maasta ja tällä kertaa pysähdyimme aterioimaan autiolle rannalle, missä laivan miehistö grillasi meille souvlakivartaita ja oppaat, Joanna ja Suvi valmistivat Horiatikia. Ruokailu tapahtui pyyhkeitten päällä rantahiekalla.



RAVINTOLA ROOTS, Nidri

Iltamyöhällä suunnistimme ravintola Rootsiin.

Minun valintani täytetty broilerin rintaleike..

.

..ja Suvin grillattu Snapperfish(en tiedä, mikä kala lienee, hyvää kuitenkin!)

Jälkiruuaksi saimme "maailman parasta sitruunapiirakkaa" ja se oli todella maineensa veroista!



GREEK TAVERNA MAMMA MIA, Nidri

Keskiviikkoiltana olimme varanneet pöydän Mamma Mia Tavernan suosittuun kreikkalaiseen iltaan, jossa oli elävää buzukimusiikkia, omistajan tanssi-,laulu-ja soittoesityksiä. Lisäksi hän opasti yleisöäkin kreikkalaisen tanssin askelkuvioihin.

Alkupaloiksi tilasimme kuvassa olevia Dolmadakioita eli viininlehtikääröjä. Ne tarjoiltiin kylminä ja olivat niin hyviä, että olisin voinut syödä koko annoksen. Lisäksi otimme hiukan kuvassa näkyvää Saganakia, josta kuva jo aiemmin.


Suvin pääruoka Swordfish Souvlaki(Miekkakalavartaat)


Minun Beef Stifado eli naudanlihapata, jossa pikkusipuleita ja porkkanaa sekä mausteita.


TOMATO TAVERNA, Sivros

Torstaina ajelimme hiukan kauemmas sisämaahan melko korkealle vuoristoon, Sivroksen pikku kylään, josta avautui upea näkymä kauas alas Vasilikin merenrantakylään. Paikka oli kaunis ja ruoka erittäin hyvää, hiukan erilaisempaa kuin muualla saamani ja siksi on harmi, että matkailijat ehkä harvemmin löytävät tätä viehättävää paikkaa.

Tilasimme taas kolmisin erilaisia mezeitä(alkuruokia).






Horiatikisalaattia,tsatsikia, lihapyöryköitä ja kesäkurpitsapyöryköitä.


Ja tässä Tomaton erikoisuus, todella herkullinen, erilainen Saganaki, friteerattu kefalotiri(juusto), johon oli laitettu päälle erilaisia siemeniä ja kunnon loraus hunajaa. Niin hyvää!!!

Jälkiruuaksi meille tuotiin viipaloitua banaania, johon oli valutettu päälle siirappimaista ruusuhilloketta. Se keitetään ruusun terälehdistä, sokerista ja vedestä niin kauan, että muodostuu ruskea siirappimainen hilloke. Valitettavasti siitä ei ole kuvaa, mutta voin kertoa, että se oli taivaallisen hyvää!


LAKIS TAVERNA, Spartochori, Meganissin saari

Jo toinen kreikkalainen ilta ruokailuineen ja tanssiesityksineen. Mentiin laivalla Meganissin saarelle Lakiksen Tavernaan. Siellä meitä vastaan tulvi tavernan nurkassa olevasta suuresta uunista grillatun kanan houkutteleva tuoksu. Ruokalistalta sai valita tätä "Maman kanaa", porsaankyljyksiä tai täytettyjä tomaatteja. Alkuruuiksi saimme Horiatikia, tottakai, tsatsikia, friteerattuja kesäkurpitsaviipaleita ja papuja ja porkkanoita tomaattikastikkeessa.

Takanurkassa uuni, jonka vartaassa kanat grillautuivat.







CAFE di PARIS, Nidri

Perjantai, lomaviikon varsinainen viimeinen päivä ennen kotiinlähtöä ja rannalle lähtiessämme pistäydyimme iltapäivällä Cafe di Parisissa pitsalla ja salaatilla.


Pizza Vegetariana ja tonnikalasalaatti. Yksi parhaita syömiäni kasvispitsoja ellei paras!


Rannalta tullessa poikkesimme nautiskelemaan Frozen Jugurtit(jäädydetty jugurtti) samassa paikassa. Melkeinpä jäätelön voittaa tämä herkku, jonka päälle pyysimme italialaisia marachinokirsikoita ja suklaakastiketta. NAM!!


RAVINTOLA MAISTRAL,Nidri

Viimeisen illan ateriointi ravintola Maistralissa.


Suvilla grillattua mustekalaa..




..ja minulla Lamb Kleftiko eli uunissa foliossa pitkään haudutettua lammasta, sipulia, porkkanaa, tomaattia, mausteita ja päällä fetaa.

Joku saattaa ihmetellä, miksi en syönyt juurikaan kalaruokia, mutta minähän syön kalaa kotona kesät talvet, joten jätin sen tietoisesti nyt väliin.

Kaikkia kreikkalaisen keittiön herkkuja ei viikossa ehdi kokeilla ja aivan oman lukunsa ansaitsisivat kaikki ihanat leivokset ja muut leivonnaiset-tiropita, ladopita(makea öljypiirakka) ja baklava ym.ym.

Mussakaa aion valmistaa pikapuoliin omassa "Pienenniemen Tavernassani"! Horiatikia teen lähes viikoittain!


12.6.2013

Raijan kesäkeitto

Oltiin pienellä porukalla talkoohommissa raivailemassa rakennusjätteitä pihamaalta serkkujen luona ja siellä oli emäntä (keittiöalan ammattilainen)valmistanut niin hyvää kasvissoppaa, että piti kokeilla minunkin. Hieman kyselin, mitä hän oli siihen laittanut ja sainpa häneltä vielä melkoisen puskan lipstikkaa(liperiä)kotiintuomisiksi.
Kuivatin osan näistä hiukan sellerintuoksuisista ja -makuisista yrteistä ja osan pakastin. Itse tykästyin makuun, koska pidän selleristä.
Minulla ei ollut aivan kaikkea sitä, mitä ko.sopassa oli, mutta tähän voi jokainen laittaa juuri niitä kasviksia ja juureksia, mistä itse pitää ja samoin maustaa täysin mieleisekseen.
Ruuanlaittohan on todella luovaa ja kokeilevaa!!

perunaa/bataattia pikkukuutioina (minulla ei ollut bataattia)
porkkanaa
palsternakkaa (laitoin karkeana raasteena)
paprikaa, keltaista, punaista, vihreää
sipulia
Koskenlaskija Voimakas sulatejuustoa
kasvislientä
kuivattuja yrttejä (lipstikkaa, timjamia, rakuunaa) varovaiset ripaukset kaikkia
öljyä
ripaus sokeria ja suolaa, mikäli tarvitsee, koska suolaa tulee juustosta ja kasvisliemestä
(kukkakaali ja alkukesän ohuet herneenpalot sopisi myös hyvin, mutta minulla ei niitä nyt ollut)

päälle runsaasti hienonnettua ruohosipulia ja persiljaa

Freesaa pilkotut porkkanat, paprikat, sipuli ja palsternakkaraaste öljytilkassa. Älä anna ruskistua.
Laita kaikki ainekset kiehumaan kasvisliemeen, myös kuivatut yrtit ja ripaus sokeria.
Kun nämä ovat lähes kypsiä lisää sulatejuusto, tarkista suola ja muut mausteet ja keitä, kunnes juusto on sulanut.
Lopuksi pinnalle ruohosipuli-ja persiljasilppua.

Lopputulos on hiukan makeahko, mikä sopii hyvin tälle kasviskeitolle!