28.8.2013

Marjapiirakka kauden marjoista

Elokuun RuokaPirkka -lehdessä oli "Maijan marjapiirakka" resepti. Tämä lienee lähes sama, joka on ollut minulla liki 50 vuotta nimellä "Viinimarjapiirakka". Sitten sitä alkoi näkyä nimellä "Mamman marjapiiras". Olen täysin vakuuttunut, että jokainen leipoja on tätä joskus valmistanut.

Minä nappasin tästä uusimmasta versiosta vain pohjataikinan ohjeen, koska se oli hiukan erilainen kuin edeltäjissään. Ja tätä versiota esipaistetaan.

POHJA

150 gr                                      voita tai margariinia
1½ dl                                       sokeria
2                                              kananmunaa
2½ dl                                       vehnäjauhoja
3/4 dl                                       kaurahiutaleita
1 tl                                           leivinjauhetta

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri ja lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen hyvin vatkaten.
Lisää jauhot ja kaurahiutaleet, joihin leivinjauhe on sekoitettu.

Levitä taikina Ø 27-30 piirakkavuuan pohjalle ja reunoille ja esipaista 200° n.10 min. uunin alatasolla.

Minulla oli vaniljakreemijauhetta, joka piti saada käytetyksi syksyn mittaan ja valmistin sitä reilun annoksen. Levitin sen ensin esipaistetun pohjan päälle ja sen päälle ripottelin n.5-6 dl mustaherukoita ja puolukoita(yhteensä tuo määrä). Vaniljakreemin voi tietenkin korvata purkillisella kermaviiliä, johon on sekoitettu yksi kananmuna ja ½dl sokeria.

Marjojen päälle valmistin muruseoksen:

25 gr                                   voita sulatettuna
½ dl                                    sokeria
50 gr                                   kookoshiutaleita
½ rkl                                   vehnäjauhoa

Sekoita kaikki em.muruseoksen aineet ja levitä seos marjojen päälle. Jos marjat ovat kovin mehukkaita, voit ripottaa niiden päälle hiukan hillosokeria.


Tässä osa muruseoksesta ripoteltuna marjojen päälle
                                 
Paista piirakkaa vielä samassa lämpötilassa n. 15-20 min.

Valmis piirakka

Ja sitten vain päiväkahvit porisemaan!

27.8.2013

Kesäkurpitsapaistos

Jossakin lehdessä näin ohjeen kesäkurpitsalasagnelle ja jotain sentyyppistä tämä minunkin tämänpäiväinen paistokseni on. Yhtä hyvin voisi nimittää kesäkurpitsamussakaksi. Valmistin paistokseni ilman mitään ohjetta aivan tyyliin, mitä raaka-aineita kotona on.

Viipaloi mielellään pienehköt, kiinteät kesäkurpitsat pituussuunnassa n.1-1½cm viipaleiksi. Lado ne leikkuulaudalle ja ripauta suolaa hiukan päälle. Näin saat liian nesteen pois. N.½ -1 tunnin päästä kuivaa ja pyyhi viipaleet talouspaperilla.

Valmista jauhelihakastike sillä aikaa kun kurpitsaviipaleet ovat "itkemässä".

JAUHELIHAKASTIKE

400 gr                                   vähärasvaista jauhelihaa (naudan jauheliha sopii parhaiten)
2 kpl                                     isoa sipulia
2                                           valkosipulinkynttä
2-3                                        keskikokoista porkkanaa
sweet chili saucea, ketsuppia/tomaattimurskaa, mustapippuria, suolaa, oreganoa, ripaus kanelia, hiukan sokeria mikäli et ole laittanut sweet chili saucea.
                                                                                                                                                      Jauheliha kannattaa maustaa kunnolla, koska kesäkurpitsat ovat mietomakuisia. Paista jauhelihaa ensin yksinään tilkassa öljyä ja lisää sen jälkeen pilkotut sipulit, valkosipulit ja porkkanaviipaleet. Kuullota jonkin aikaa ja lisää kaikki em.mausteet ja keitä muutama minuutti. Kastike saa olla hyvin kiinteää, koska kesäkurpitsoista kuitenkin irtoaa "itkettämisen"jälkeenkin hiukan vettä.

Halutessasi voit valmistaa myös juustokastikkeen(bechamelkastikkeen), mutta laitoin pelkästään juustoraastetta sen tilalle.

Laitoin lasagnevuuan pohjalle aivan ohuen kerroksen tummaa soijarouhetta mahdollista liikaa kosteutta sitomaan.
Sitten vaan vuokaan alimmaksi kerros kesäkurpitsviipaleita ja niiden päälle jauhelihakastiketta ja hiukan juustoraastetta(Koskenlakija sulatejuustoviipaleita tai mozzarellaviipaleita).
Tuosta jauhelihakastike määrästä riitti kahteen väliin.

Viimeisen kesäkurpitsakerroksen päälle juustoraastetta/juustoa/juustokastiketta.

Paista 200° n.45 min.

Paistos uunista otettuna


Juustoraastetta saa olla reilummin päällä, mutta käytin sen, mitä sattui olemaan. Rakenne ja maut olivat kuitenkin kohdillaan ja ihana tuoksu leijailee Pienenniemen tupaan saakka!




                                            

19.8.2013

Valkosipulikurkut

Veljen vaimo toi tänään minulle n.7 kg avomaan kurkkuja. He kasvattavat niitä joka kesä itse ja tänä kesänä tulikin erityisen hyvä sato.

Seuraava ohje on ollut meillä kauan. Taisin saada sen kauan sitten jostakin Rajamäen etikka mainoslehtisestä.

LIEMI

2 dl                             etikkaa
3 dl                             vettä
2 dl                             sokeria
1/4 dl                          suolaa

1 kg                            kurkkuja viipaloituna
2 rkl                            sinapinsiemeniä
2 rkl                            kokonaisia maustepippureita
                                   valkosipulia viipaleina
                                   tilliä
                                   tillin kukintoja ja varsia


Pese kurkut huolellisesti. Jotkut liottavatkin niitä jonkin aikaa kylmässä vedessä.
Viipaloi kurkkuja lasitölkkiin ja laita väleihin sinapinsiemeniä, maustepippureita, tillinkukintoja varren pätkiä sekä valkosipuliviipaleita. (Minä laitan myös muutaman mustaherukan lehden, joskus kokonaisia neilikoita ja muutaman kokonaisen valkopippurinkin.)

Tässä on kaikki ainekset tölkeissä lientä vailla.

Keitä liemi ja kaada se kuumana tölkkeihin kurkkuviipaleiden ja muiden ainesten päälle.



Liemi kaadettu päälle ja tölkit suljettu.

Tällä samalla ohjeella voit myös valmistaa kokonaisia kurkkuja. Silloin kannattaa valita melko pieniä, koska muuten niitä ei mahdu kovinkaan monta purkkiinsa ja lientäkin saa varata enemmän.
Ja jos et ole valkosipulin ystävä, sen voi toki jättää pois ja valmistaa tavallisia maustekurkkuja.


18.8.2013

Pienenniemen Pikkelsi

Selailin erilaisia etikkasäilykereseptejä? Mutta oliskos minulla aineksia kokeilla jotakin? Kurkkuja ei itselläni ollut kasvamassa, mutta kesäkurpitsaa ja sipulia löytyi omasta takaa. Lisäksi jääkaapissa oli pari punaista ja yksi keltainen paprika-sopivat pikkelsikokeilun ainekset..

Mittailin vähän raaka-aineita niin, että kesäkurpitsaa tulis eniten, seuraavaksi paprikaa ja sipulia ehkä hiukan vähemmän.

Mitään varsinaista reseptiä minulla ei ollut, mutta jostakin ohjeesta katsoin sen verran, että mikä olisi sopiva määrä lientä tuolle kasvismäärälle. Siitä se sitten lähti liikkeelle!

Kaikki ainekset ovat noin-mittoja.

700 gr                           kesäkurpitsaraastetta (kuorineen raastettu pienehköjä, kiinteitä kesäkurpitsoita)
400 gr                           paprikoita, erivärisiä  (terävällä veitsellä pieneksi kuutioituna)
300 gr                           sipulia (myös kuutioituna veitsellä)
1 dl                               tilliä hienonnettuna

LIEMI

2 dl                               vettä
3½ dl                            etikkaa
3½ dl                            hillosokeria
2½ rkl                           suolaa
3 tl                                sinapinsiemeniä
6-7 kpl                          kokonaisia neilikoita

Kuutioi paprikat ja sipulit. Laita kattilaan liemen vesi(2 dl), sekä suola, neilikat ja sinapinsiemenet ja keitä paprika-sipulisilppua muutama minuutti tässä liemessä.
Lisää hillosokeri ja jatka keittämistä vielä n.5 min.
Raasta kesäkurpitsat (karkeaksi) ja lisää kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, saa pulpahtaa muutaman kerran. Lisää etikka ja tillisilppu ja kuumenna lähes kiehumapisteeseen.

Laita pikkelsi mieleisiisi, kiehuvalla vedellä tai Atamonliuoksella huuhdeltuihin lasipurkkeihin ja sulje kannet tiiviisti.
Käyttämällä hillosokeria, saat kiinteämmän pikkelsin kuin tavallisella sokerilla, joka toki sekin käy.

Tämä määrä tuli em.aineksista.


14.8.2013

Pienenniemen Sieni-Lohi-Kesäkurpitsapiiras

Heräsin aamulla jo klo viisi, kun lähdettiin naapureiden kanssa nostamaan eilen illalla lasketut muikkuverkot! Saalis oli hyvä yhdelle ihmiselle-61 oikein isokokoista muikkua. Oli hyvä, että tuli lähdetyksi ajoissa, koska heti järveltä tultua alkoi sataa ja sitä näyttää jatkuvan koko päivän.

Tällainen päivä saa minut aina testailemaan jotakin uutta leipomusta! Siis tutkimaan kaappien ja jääkaapin sisältöä ja miettimään, mitä "löydöksistä" voisi kehitellä!

Kaapissa oli purkillinen säilykelohta omassa liemessään ja jääkaapissa eilen poimittua mustatorvisieni-kantarelliseosta nesteytettynä, sekä kesäkurpitsaa. Johan noista yhden piirakan/paistoksen saa aikaan!!

POHJA

100 gr                                 voita/margariinia
2 dl                                     vehnäjauhoja
½ dl                                    ruisjauhoja
½ tl                                     leivinjauhetta
½ dl                                    kylmää vettä

Nypi jääkaappikylmä rasva kuivien aineiden kanssa ryynimäiseksi ja lisää kylmä vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi.
Voitele Ø30 cm piirakkavuoka ja painele taikina sen pohjalle ja reunoille. Tue reunat foliosuikaleilla ja esipaista pohjaa 225° n.10 min.

TÄYTE

n.1½ dl                              nesteytettyjä mustatorvisieniä ja kantarelleja pilkottuina
1                                        iso sipuli pieneksi pilkottuna
n.1/3 palaa                         Aurajuustoa
                                          mustapippuria, valkopippuria
2-3 dl                                kesäkurpitskuutioita
                                         hiukan hunajaa, sitruunapippuria, suolaa tarpeen mukaan
1prk                                  säilykelohta omassa liemessään(liemi valutetaan pois)

Nesteytä pilkotut sienet, lisää tilkka öljyä ja pilkottu sipuli ja kuullota hetki. Lisää joukkoon Aurajuusto ja anna sulaa. Mausta pippureilla ja tarpeen mukaan suolalla.
Kuutioi kesäkurpitsa ja ripauta päälle sitruunapippuria ja tilkka hunajaa.

Laita esipaistetun piiraspohjan päälle ensin sieni-sipuli-Aurajuustoseos.

Sieni-sipuli-Aurajuusto  lisätty

Murentele seuraavaksi valutettu säilykelohi.

Lohikerros
Lisää kesäkurpitsakuutiot.

Maustetut kesäkurpitsakuutiot



PÄÄLLE

1 tlk                                    kermaviiliä
2                                         kananmunaa
2-3 dl                                 juustoraastetta (emmental)
mustapippuria, suolaa(tarvittaessa), tillisilppua, ruohosipulisilppua(maustevihannessilppua reilusti)

Sekoita päälyksen aineet ja levittele lusikalla piirakan päälle niin saat sen tasaisemmin joka paikkaan.

Piirakka valmis uuniin laitettavaksi

Paista piirasta uunin alatasolla 200°  25 min. tai kunnes päälys on saanut hiukan väriä!

Valmista tuli!

Piirakassa mietomakuiset kesäkurpitsa ja lohi tasoittavat mustatorvisienen ja Aurajuuston voimakkaampia makuja. Kesäkurpitsa myös mehevöittää täytettä. Kesäkurpitsakuutioita olisi voinut laittaa vaikka vähän enemmänkin, mitä kuvassa näkyy!

Tällä pohjataikinalla ja päälyksellä(kermaviili-munaseos), voi valmistaa piirakan lähes mistä vaan-vain mielikuvitus on rajana!










12.8.2013

Synttärikakkua

Tänään tuli "puolipyöreitä"mittariin ja pitihän sitä kakkua tehdä, kun kotiväki ja yhdet naapurit ilmoittautuivat päiväkahville. Tekaisin myös lusikkaleipiä ja uunipellillisen perus kinkku-ananas-aurajuustopitsaa.
Pakasteesta otin vielä kaurahelmi-ja riisirieskaa vähän niinkuin pullan korvikkeeksi!

Kakun innoittajana oli tämän hetken marjat eli herukat.

Pohjan tein ihan vanhalla "lasillinen kaikkia aineita"periaatteella.

Käytin suurta juomalasia, johon rikoin 5 kpl kananmunia, sokeria sekaan sama määrä. Vispasin kuohkeaksi ja lisäsin vehnäjauhoja n.1½ kertaa muiden aineiden määrän sekä 1 tl leivinjauhetta.

Pohja paistumaan voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan 175° n.35 minuutiksi.

Täyte:
250 gr                   maustamatonta tuorejuustoa(Mascarpone paras, mutta muutkin käy)
2 dl                       vispikermaa
3 dl                       punaherukkahyytelöä(muukin marjahyytelö käy)
                             sokeria tarpeen mukaan, koska sitä tulee marjahyytelöstä
6 kpl                     liivatetta
                             tilkka kiehuvaa vettä

Lisäksi kerrosten väliin hyytelökerrosten päälle ohuelti vadelmamarmeladia/-hilloa/-hyytelöä. Punaherukka ja vadelma sopivat erittäin hyvin yhteen!

Vispaa kerma ja sekoita siihen tuorejuusto ja herukkahyytelö. Lisää sokeria, mikäli tarvitsee. Liota liivatteita ensin kylmässä vedessä jonkin aikaa ja liuota ne sitten kiehuvaan vesitilkkaan. Anna jäähtyä hetki ennen kuin sekoitat liivateseoksen kerma-juusto-herukkahyytelöseokseen. Sekoita koko ajan kunnolla, ettei liivate paakkuunnu.

Laita täyteseos hyytymään jääkaappiin. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan ja kostuta levyjä erittäin varoen vaikka vedellä, johon on lisätty hiukan sitruunamehua.
Hyytelöseos saa olla melko kiinteää ennen kuin alat levittää sitä kakun väleihin. Laitoin reilun kerroksen hyytelöä ja sen päälle ohuesti vadelmamarmeladia/hyytelöä(itse tehtyä). Täytä samoin myös toinen väli ja laita päällimmäinen levy sekä paina kevyesti kakkua ja levitä loppu täytteestä kakun päälle, ei reunoille.
Kakku saa hyytyä muutaman tunnin jääkaapissa tai vaikka seuraavaan päivään.

Päälys:
3 dl kermaa vispattuna ja hiukan sokerilla tai vaniljasokerilla maustettuna. Peitin reunat kermalla ja värjäsin loppu kermavaahdon karamellivärillä vihreäksi, koska tästä oli ajatuksena tehdä Marjamätäskakku.

Minä en koskaan väkerrä mitään superhienoja marsipaanikoristeita tai muitakaan suuritöisiä kakun päälyksiä ja niinpä nytkin vain kermatöppöjä kakun päälle mättäiksi ja niiden päälle marjat! Hiukan mantelilastuja reunoille! Ja siinä se!

Marjamätäs

Päivänsankari kattaa pöytää


Katettu pöytä odottaa tarjottavia.



Pitsaa, kakkua, lusikkaleipiä yms.



9.8.2013

Mustikkamuffinit

Huomaan aina vaan leipovani jotakin, joka on todella nopeaa ja yksinkertaista valmistaa...mutta kesäkiireiden lomassa tulee etsineeksi juuri niitä helppoja  leivonnaisreseptejä!
Tässä taas yksi sellainen!

Ohje on Myllyn Paras sivuilta viime kesänä bongattu. Jokainen toki voi ja osaa etsiä itsekin netistä ohjeita, mutta huomaan itse, että on jotenkin "turvallisempi"ruveta tekemään sellaista, mitä joku tuttu on jo kokeillut ja hyväksi havainnut! Toki teen paljon kokeiluja ja etenkin niitä omia "sovelluksiani"!

3½ dl                            vehnäjauhoja
2    dl                            sokeria
2     tl                            leivinjauhetta
2     tl                            vaniljasokeria
3    dl                            mustikoita (muutkin marjat käy)
1    dl                            kermaa
1    dl                            juoksevaa margariinia (tai 100 gr sulatettua voita/margar.)
2    kpl                          kananmunaa

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää muut aineet hyvin sekoittaen. Sekoitin marjat viimeiseksi, etteivät rikkoonnu niin pahoin. Laitoin mustikan ja mustaherukan sekoitusta (tuoreita marjoja).

Voitele muffinipellin koloset voilla. En laittanut korppujauhoa ja silloin on paras irrottaa muffinit  lähes jäähtyneinä, etteivät rikkoonnu, jos ovat hieman tarttuneet kiinni.

Paista uunin keskitasolla 200°  15-20 min.

Nämä eivät ole kovin makeita, joten itse makeanystävänä pöläytän tomusokeria päälle tarjolle tuotaessa!

Muffinipelti uunista otettuna


        
                 


Ohjeessa sanotaan annoksesta tulevan n.20 kpl, mutta sain tuon annoksen mahtumaan hyvin muffinsipellin 12 koloseen. Riippuu minkä kokoisia paperi/foliovuokia käyttää.

Helpot, nopeat ja maistuvat kahvin tai teen kera!