24.10.2013

Täytettyjä paprikoita

Viime kesän sienisatoa pitäis saada pakasteesta käytetyksi. Tulisi samalla tilaa lähestyvän Joulun ruuille ja leivonnaisille!
Jääkaapissa oli kolmen paprikan pakkaus ja siitä se päivän ateria taas alkoi kehittyä!

2½ dl                                           pakastettua mustarouskua
2½ dl                                           pakstettua vaalea orakasta
2                                                  keskikokoista sipulia
n.1 dl                                           tummaa soijarouhetta
n.½ pkt                                        Koskenlaskija voimakas sulatejuustoa
yrttisuolaa, mustapippurirouhetta, currya, kuivattua basilikaa, makeudeksi hunajaa(sokeria)
oliiviöljyä, seesamiöljyä
juustoraastetta

Halkaise paprikat pituussuunnassa ja poista siemenet. Keitä niitä n.5 min. väljässä vedessä, jossa on ripaus suolaa.
Anna puolikkaiden valustua kunnolla.

Paprikat valustumassa































Laita kohmeinen sienisilppu(sienet on helpompi hienontaa hieman kohmeisina) pannulle ja anna nesteen haihtua melko vähiin. Lorauta sekaan jotain öljyä (rypsi-,oliivi-, seesami-), lisää sipulisilppu ja soijarouhe. Soijarouhe imee ylimääräisen nesteen, mutta jos menee liian kuivaksi, voit lisätä hiukan vettä. Anna kypsyä muutaman minuutin ajan.
Lisää sulatejuusto paloina ja anna sen sulaa. Lisää mausteita mielesi mukaan välillä maistellen.

Lorauta pikku tilkka oliiviöljyä jokaisen puolikkaan pohjalle ja täytä ne sieni-juustoseoksella..

Täyte lisättynä
Kuorruta puolikkaat reilulla kerroksella juustoraastetta.

Mikä tahansa juustoraaste käy


Paista aluksi  200°  n.20-25 min ja nosta lopuksi lämpö hetkeksi 225°, että pinta saa kauniin värin(ellei jo ole ruskettunut). Pieni tilkka vettä paistoastian pohjalle ei ole pahitteeksi!



Maistuivat hyvälle puolukkahillon kera!

Tällä samalla "kaavalla"voi valmistaa täytettyjä tomaatteja tai kesäkurpitsanpuolikkaita, mutta niitä ei tarvitse kiehauttaa etukäteen.
Täytteeksi käy lähes mikä vaan-soijan tilalle riisi, jauheliha, tonnikala - mutta täytteen ainekset kannattaa kypsentää, koska näiden paistoaika on kuitenkin suhteellisen lyhyt!



22.10.2013

Suklaakakut (Chocolate Chip Cookies)

Leipominen on oivallinen vaihtoehto siivoamiselle, vaikka en juuri saisikaan tällaisia herkkuja liioin nyt syödä!! Niin, jos meinaan tulevan puolen vuoden sisällä parantaa kolesterolilukemiani!!!
Mutta siitä huolimatta selasin jo eilen illalla läpi kaikki pikkuleipäreseptini ja nostin niistä esille kolme erilaista helppoa suklaista ohjetta. Ja jos en nyt käyttäisi leivontaan ostamaani taloussuklaalevya, ei siitä kohta olisi montakaan palaa jäljellä! Kuinkahan monta kertaa niin on käynyt?  Inga&Kristiina Aaltosen "Pieni Piparkakkukirja"tarjosi parhaalta (=helpoimmalta) kuulostavan ohjeen.

(noin 50 kpl)

150 gr                                      voita/margariinia
1 dl                                          sokeria
1 dl                                          fariinisokeria
1                                              kananmuna
1 tl                                           vaniljasokeria
3 3/4 dl                                    vehnäjauhoja
½ tl                                          soodaa
½ tl                                          suolaa
170 gr                                      rouhittua taloussuklaata
(1 dl                                         rouhittuja hasselpähkinöitä)

1. Sekoita pehmeä rasva, sokerit, kananmuna ja vaniljasokeri. Sekoita keskenään jauhot, sooda ja suola ja lisää taikinaan.

2. Rouhi suklaa ja lisää se taikinaan, sekä halutessasi myös rouhitut hasselpähkinät. (Laitoin rouhittua mantelia, jota sattui kaapissa olemaan.)

3. Pyörittele taikinasta pallosia ja painele niitä hiukan litteämmiksi. Jätä mahdollista leviämisvaraa leivonnaisten väliin.

Taikinapallot litisteltynä uunipellillä

4. Paista n.180-190°  8-10 min. tai kunnes ovat vaalearuskeita.

Tämän verran levisivät paistettaessa


Valmiit "cookiet"

Sain tästä annoksesta 53 kpl. Ohjeessa käsketään vain sekoittamaan rasva,  sokerit ja kananmuna. Tein sen nopeasti sähkövatkaimella, mutta jauhot, pähkinärouheen ja suklaan sekoitin käsin. Suklaarouhe nopeasti viimeisenä, ettei ala sulaa ja tarttua käsiin.

Taisi tuoksu levitä naapuriin asti, koska he hurauttivat juuri pihaan, kun otin viimeisen pellillisen pois uunista!
Keitettiin siinä sitten päiväkahvit!

20.10.2013

Kesän ja syksyn sienisatoa

Toukokuussa luulin, että tältä kesältä ja syksyltä saadaan hyvä sienisato, koska satoi melkoisesti ja sienirihmastot saivat varmasti tarpeeksi vettä! Hiukan toisin kävi, mitään kovin ylenpalttisen runsaita sienisaaliita ei ainkaan näillä main saatu. Minulle kyllä riitti, kun vain sinnikkäästi kiertelin  tutut sienipaikat muutaman päivän välein. Kertasaaliit olivat pienehköjä, mutta niistä se kasa karttui, kun viimekesäisiäkin löytyy vielä pakasteesta melko runsaasti.

Kun on hamsteriksi syntynyt, tulee haalineeksi kaikkea aivan liikaa joka vuosi!! Alitajuntaan on jotenkin iskostunut, että entäs jos ensi kesänä ei......

Minä poimin yleensä vain muutamia sienilajikkeita, vaikka täältä löytyisi varmasti enenpikin syötäväksi kelpaavia. Pitäisi mennä sienikurssille tai muuten opetella tunnistamaan varman päälle vaikka jonkun asiaatuntevamman kanssa.
Esimerkiksi kehnäsieneen tutustuin tuttavapariskunnan opastuksella puhelimessa. He olivat aina kehuneet kehnäsientä, joka oli minulle tuntematon, kunnes kerran sattui eteen sitä muistuttava. En uskaltanut luottaa sienikirjaani, vaan pirautin heille sieni toisessa kädessä ja niin kauan kyselin, että olin 100 % varma, että kädessäni on juuri kehnäsieni, eikä sitä muistuttava seitikki. Kyseinen seitikki ei myöskään ole myrkyllinen, mutta jotenkin jo sen pelkkä nimi aiheuttaa kylmänväreitä! Ja tuolla reissulla sainkin parin ämpärin verran tätä minulle ennestään tuntematonta kehnäsientä.

KANTARELLI on minun sienilajikkeistani se ensimmäiseksi nouseva-tosin lähes yhtä aikaa herkkutattien kanssa.
Minä aina haaveilen, että näkisin metsässä kantarelleja keltaisena mattona, mutta sitä iloa minulle ei ole vielä suotu! Poikani saattaa löytää ämpärin verran, mutta sihen on jo käytävä useampi paikka katsastamassa.

Kesän ensimmäiset kantarellit vadelma-mustikkareissulla.

Herkkutattejakin alkoi nousta..

HERKKUTATTEJA oli melko vähän ja piti olla nopea, että ehti ennen toukkia tms.

Näitäkin oli jo orava ehtinyt maistella!
Minä en jostain syystä tykkää kuivattaa sieniä-ehkä joskus mustatorvisieniä, kun niitä on oikein paljon. Yleensä nesteytän pannulla/kattilassa ja pakastan omassa liemessään.



Nesteteyttäminen tarkoittaa ts.sitä, että sienisilppua kuumennetaan kattilassa/pannussa niin kauan, että siitä irtoaa nestettä , joka lähes peittää sienet. Täsmensin tuon siksi, että kerran poikani kysyi, miten hän käsittelee sienet(olisko ollut herkkutatteja tai suppilovahveroita?) ennen kuin pakastaa ne? Käskin NESTEYTTÄÄ!! Hän oli laittanut ne pannuun ja "nesteyttänyt" täysin kuiviksi. Tämä paljastui, kun aloin tehdä niistä ruokaa ja kysyin, mitä näille on tehty?? Nesteytetty niin kuin käskit!!!

Pienet kiinteät herkkutatit-suosikkejani kantarellien ohella!

Kantarelleja nesteytymässä


MUSTATORVISIENTÄ oli melko runsaasti. Sekin on kantarellin tavoin paikkauskollinen, joten joka kesä haen sitä samasta paikasta. Tämä sieni ei ole niitä helpoiten maasta havaittavia, mutta kun sen kerran on löytänyt, osaa sitä hakea "sillä silmällä"!

Nämä kasvoivat aivan rantasaunan nurkalla ja olivat helposti maasta havaittavissa.
Ämpärillinen mustatorvisientä-toisenkin olisin saanut, mutta rankka ukkosmyrsky pakotti lopettamaan poimimisen.
Kaunis väriyhdistelmä!


ROUSKUISTA löytyi parhaiten haaparouskua, muita rouskulajikkeita ihan satunnaisia kappaleita. Haaparouskua oli kuitenkin sen verran, että melko vaivattomasti sain ämpärillisen kerrallaan. Enemmänkin olis ollut, mutta näiden perkaaminen on sen verran työlästä, etten poimi kerralla liikaa. Kasvavat niin lähellä, että käyn mieluummin seuraavana päivänä poimimassa uuden ämpärillisen.

Muutamia karvarouskujakin löytyi


Valitsin lautaselle rouskuämpäristä muutamia valioyksilöitä. Pannulla hyvänlaatuista herkkutattia.


Haaparouskut(niinkuin muutkin rouskut) perkaan huolella ja pilkon reilunkokoisiksi paloiksi. Keitän runsaassa vesimäärässä n.8-10 min. Sen jälkeen kaadan keitinveden pois ja huuhdon kertaalleen kylmällä vedellä. Jäähdytän sienet kylmässä vedessä ennen suolausta.
Suolaan sienet lasitölkkeihin, joihin laitan pohjalle ohuelti karkeaa merisuolaa. Sitten kerroksittain sieniä, joista vesi on hyvin puristeltu pois ja taas kerros suolaa. Suolan määrää en osaa sanoa, koska teen tämän aina "näppituntumalla", mutta ehkä sientä tulee n.2 cm kerros, jonka peitän ohuesti merisuolalla. Kun kaikki on saatu purkkiin, painelen voimakkaasti sieniä niin, että niistä irtoaa vähän nestettä. Vielä päälimmäiseksi reilu suolakerros ja purkin voi jättää vuorokaudeksi huoneenlämpöön, jotta suola alkaa hiukan sulaa. Sen jälkeen jääkaappiin tai kellariin. Joissakin ohjeissa neuvotaan laittamaan jokin paino sienten päälle-en ole koskaan laittanut!
Sienisalaatin teko alkaa tietenkin ylimääräisen suolan pois liottamisella!

Suolattua haaparouskua, ehkä seassa pilkottaa jokunen kangasrousku tummanruskeana!


Lampaankääpää, vaalea orakasta ja suppilovahveroa oli vähän siellä täällä, mutta en poiminut säilöttäväksi. Poimittavaksi kelpaavia kehnäsieniä en oikeastaan tavannut.

Kaiken kaikkiaan minulla on aivan riittävästi sientä tulevalle talvelle, kun on vielä jonkin verran niitä viimekesäisiäkin!


10.10.2013

Puolukka-omenaleivonnaisia

PUOLUKKA-KOOKOSMURUKIERTEET

Tämän ohjeen bongasin Seura-lehdestä ja vaikutti heti kokeilemisen arvoiselta.

TAIKINA

150 gr                                             voita
5 dl                                                 vehnäjauhoja
½ dl                                                sokeria
                                                       ripaus suolaa
2                                                     munaa
50 gr                                               hiivaa
1 dl                                                 maitoa

Nypi jauhot ja voi ryynimäiseksi.
Vispaa munat, sokeri ja suola.
Murenna ja liuota hiiva lämpimään maitoon.
Yhdistä seokset ja sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa jauhoja, että taikina irtoaa käsistä
Kohota n.30 min.

TÄYTE

100 gr                                           voita
2 dl                                               tomusokeria
2 tl                                                kardemummaa
2 dl                                               kokonaisia puolukoita
1 dl                                               kookoshiutaleita tai mantelijauhetta

Vatkaa voi ja tomusokeri vaahdoksi ja lisää kardemumma.


Kauli kohonnut taikina ohueksi levyksi ja levitä sille voi-tomusokeriseos.



Seuraavaksi ripottele puolukat(laitoin enemmän kuin ohjeessa sanotaan) ja kookoshiutaleet (tai mantelijauhe, jota laitoin tällä kertaa).



Kääri levy tiukalle rullalle aloittaen pitemmältä sivulta. Ja leikkaa n.3 cm paloiksi. Aseta palat muffini-/pullavuokiin leikkauspinta ylöspäin.



Kohota n.10 min, voitele munalla ja paista 225°  12-15min.

Valmiit puolukka-kookoskierteet


HELPOT OMENAWIENERIT

Jaa voitaikina- tai torttutaikinalevyt kahteen osaan. Voitele neliöiden reunat munalla. Viipaloi keskelle omenaa ohuiksi viipaleiksi limittäin. Ripauta päälle hiukan kanelia (vaniljasokeria) sekä sokeria.
Paista 225° n.15 min. tai kunnes ovat kauniin värisiä.







OMENA-PUOLUKKAPIIRAKKA

Valmista pohjaa varten tavallinen pullataikina, johon käytät nestettä n.3 dl. Kohota taikina.
Kauli se leivinpaperin päällä hieman uunipeltiä suuremmaksi levyksi.

TÄYTTEET

Valmistin viimeisistä vaniljakreemijauheen rippeistä annoksen kreemiä.
Kuutioi omenaa haluamasi määrä. Laita kokonaiset puolukat ja omenakuutiot kulhoon ja sekoita joukkoon pari ruokalusikallista perunajauhoja ja mieleisesi määrä sokeria (voit myös käyttää hillosokeria, jos marjat ovat kovin mehukkaita) ja ruokalusikallinen vaniljasokeria.

Levitä taikinalevyn päälle ensin vaniljakreemi(tai sen puuttuessa ohuesti pehmeää voita). Levitä sen päälle omena-puolukkakerros.



 Valmista päälle vielä muruseos.

100 gr            voita sulatettuna
1dl                 sokeria
3-4 dl            kaurahiutaleita(joista osa voi olla kookoshiutaleita)

Ripottele tämä muruseos päälimmäiseksi.



Käännä levyn ylimääräiset reunat piirakan päälle ja voitele munalla.
Paista 200°  puolisen tuntia tai kunnes reunat ovat kauniin ruskeat.

Valmis piirakkalevy