25.12.2013

Itse tehtyjä joululahjoja

Nyt kun aatto on jo takana ja lahjat avattu, voin laittaa hiukan kuvia itse tekemistäni joululahjoista!
Niitä valmistui virkaten, neuloen ja ommellen sekä leipoen.

Suurin työ oli virkattu pyöreä n.175 cm halkaisijaltaan oleva liina, Novitan Kotiväki-langasta.
Ohje oli Suuren Käsityökerholehden numerosta 5/1985.






Minulla ei ole pyöreää pöytää, jollaiselle tämä on tarkoitettu.
Ohjeen mukaan tästä olisi tullut hyvinkin paljon suurempi, mutta aivan muistikuvan mukaan tein ja on kuulemma just sopiva.
Tämän valmistuminen kesti sen verran kauan, että oli samalla sekä syntymäpäivä-,joulu-, että tupaantuliaislahja!!

Kotikutoisesta pellavakankaasta olen valmistanut useammallekin tuttavalle pyyhkeitä, jotka ovat lopulta päätyneet lahjansaajilla pöytäliinoiksi! Niin kävi nytkin!

Päihin virkkasin pitsit!

Tämä hartiahuivi on melko nopea valmistaa ja on "reikäisyydestään"huolimatta hyvinkin lämmittävä. Novitan Nalle-langasta virkkasin, vaikka ohjeessa oli käytetty 7 Veljestä!

Toivottavasti lämmittää ystävättären hartioita lukiessa ja telkkaa katsoessa!

Villasukkia minä teen joka syksy miettimättä sen enempiä, kenelle ne menevät tai tarvitseeko niitä kukaan!! Aina niille on löytynyt käyttöä!


Nämä kahdet suuret miestensukat menivät myös joululahjaksi. Jossakin lehdessä oli listattu lahjoja, joita kukaan EI halua saada ja siinä kymmenen ei-halutuimman lahjan joukossa oli myös villasukat. Toistaiseksi ei ole kukaan palauttanut-hienotunteisia tuttavia!


Virkkasin ohuesta langasta tällaisia tähtiä kuuseen tai ikkunaan ripustettavaksi, mutta jäivät puolitiehen, kun en löytänyt omista lähikaupoistani tekstiilinkovettajaa (tärkkiä), enkä viitsinyt kotikonsteilla (perunajauholla)kovettaa. Tuohon sydänkoriin voi piilottaa jonkin pienen jouluyllätyksen kuusen oksaan!



Yleensä myös leivon kakkuja tai pikkuleipiä lahjaksi. Tänä jouluna tein vain annoksen lusikkaleipiä, joita varten ostin tämän jouluisen purkin.



 
 Pitää aloittaa heti vuoden vaihteen jälkeen taas lankojen hankkiminen ja katsastella sopivia ohjeita. 
Kyllä ne ideat siitä alkavat putkahdella!



22.12.2013

PIENINIEMI; asuinpaikka luonnon helmassa!

Joku on varmaan ehtinyt ihmetellä tätä blogini nimeä "Puuhasteluja Pienessäniemessä"! Se tulee suoraan tämän paikan nimestä. Edesmennyt nuorin veljeni on rakentanut/rakennuttanut kaikki täällä olevat rakennukset.
Hän oli metsäalan ammattilainen ja muutenkin luonnonystävä, mikä näkyy kaikessa.
Puuta, puuta, puuta....Suurin osa rakennuksista on rakennettu järeästä hirrestä ja puuta on käytetty kaikessa mahdollisessa.

Rakennukset on "istutettu"maastoon tarkasti suunnitellen. Niin hyvin ne maastoutuvat rantakallioiden väleihin, ettei niitä järveltä katsoen juuri huomaa. Johtuu myöskin hirsien harmaantuneesta väristä.

V.1993 valmistunut päärakennus



Yli 6 m korkean avoimen tilan lämmittäminen on haaste talvipakkasilla!
Tällä takkauunilla lämmitetään koko tila!



Tässä hiukan näkyvän varasto-puuliiterirakennuksen rakensi toinen veljeni kesällä 2009.

Rakennuksiin kuuluu myös rannalla oleva pikku mökki, jonka veljeni rakensi ensimmäiseksi v.1978.



Rantamökin kuistin kannatinpylväs ja omaperäinen ovenkahva!

Rantamökki ja siihen kuuluva puuliiteri.

Vene-ja verkkovaja



Rantasauna hiukan yksinäisen näköisenä, kun puita on kaadettu ympäriltä!
Tässä vanhemmassa talvikuvassa saunan ympärillä on vielä paljon puita!
Saunan erikoinen kurkihirsi-puu juurineen!
Polttopuiden teko on aina vireillä oleva projekti, koska puuta kuluu paljon talon ja saunojen lämmitykseen.




Ympäröivät maisemat ovat kauniita niin kesällä kuin talvella, ehkä jonkun mielestä hiukan karujakin, mutta tänne ei ole haluttu kukkaistutuksia, eikä mitään keinotekoisia koristuksia.
Luonto saa puhua puolestaan!








Sama maisema on erinäköinen joka päivä, eikä sitä kyllästy koskaan katselemaan!












15.12.2013

Rommi-rusina hyytelökakku

Siitä onkin aikaa, kun olen viimeksi tehnyt suosikkileivonnaistani  hyytelökakkua! Olin ostanut erilaisia valmiiksi maustettuja rahkoja, tietämättä, mihin niitä käyttäisin. Onhan näitä ohjeita, mutta ainahan sitä voi myös soveltaa!

POHJA

150 gr                                     kaurakeksejä (piparkakutkin olisi sopineet hyvin)
75 gr                                       sulatettua voita

Hienonna keksit monitoimikoneessa tai sen puuttuessa, laita ne suurehkoon minigrippussiin ja kaulitse muruksi. Sekoita muruseos sulatettuun voihin ja painele irtopohjavuuan pohjalle. Vuokan pohjan ja reunan väliin kannattaa pingottaa leivinpaperi.
Laita pohja jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

TÄYTE

1 prk (2,5dl)                          suklaakermaa
3/4 dl                                     vispikermaa
1½ prk                                   rommi-rusinarahkaa
3 kpl                                      liivatetta
2 rkl                                       vahvaa kahvia
(sokeria, vaniljasokeria maun mukaan)

Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen.
Vispaa suklaakerma sekä vispikerma yhdessä. Mausta vaniljalla ja sokerilla mikäli kaipaat lisämakeutta.
Liuota liivatteet kuumaan kahviin ja sekoita hyvin rahkan joukkoon.
Nostele kermavaahto varovasti rahkan sekaan ja kaada seos pohjan päälle vuokaan.

Laita kakku hyytymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.
Koristele mielesi mukaan! Minä murustelin piparkakkua ja tummaa suklaata!


Tämä kakku sopii paremmin aikuiseen makuun kuin lastenkutsuille!


Kuppi hyvää kahvia kakkupalan kera!

Kakusta saa helposti suuremmallekin vierasmäärälle, kun tuplaat täytteen ainekset tai valmistat kaksi erilaista hyytelöä (Tiramisu-rahka, omena-kanelirahka). Tällöin kannattaa pitää pieni väli ennen toisen kerroksen lisäämistä, että ensimmäinen kerros ehtii hiukan hyytyä-eivät sekoitu toisiinsa!

6.12.2013

Joulupiparit (Valion resepti) ja Parhaat Piparkakut

Minulla on jo muodostunut perinteeksi paistaa joulupiparit itsenäisyyspäivän aamuna. Taikinan teen edellisenä päivänä jääkaappiin maustumaan ja kovettumaan. Yleensä olen  niin tapojeni orja, että nämä varsinaiset joulupiparit teen n.50 vuotta vanhalla koulun kotitaloustunnin reseptilläni: "Parhaat Piparkakut".

Joka vuosi hyvissä ajoin syksyllä alan leipoa pikkuannoksia "harjoituspipareita" ja niin nytkin. Ensimmäisenä valmistin Pienen Piparkakkukirjan ohjeella "Himmun Parhaita Piparkakkuja", joiden ohje on täällä blogissani ja toinen puolikas annos oli samasta kirjasesta "Rettigin Piparkakut".

Minusta on kiva kokeilla eri reseptejä ja yleensä ei ole vielä yhdetkään piparit jääneet syömättä!

Valion sivuilta sattui silmään hyväntuntuinen, minulle uusi ohje ja missäs niin on sanottu, että joka vuosi on leivottava samalla reseptillä?? Joten...

JOULUPIPARIT (Valio)

2 dl                             siirappia
2 tl                              kanelia
1 tl                              maustepippuria
1 tl                              neilikkaa
1 tl                              inkivääriä
400 gr                         voita
5 dl                             sokeria (hieno Siro-sokeri paras)
1                                 muna
2 dl                             kuohukermaa
3 tl                              soodaa
14 dl                           vehnäjauhoja

Kuumenna siirappi ja lisää siihen mausteet.
Vaahdota voi ja sokeri ja lisää kananmuna hyvin vispaten. Seuraavaksi lisää voivaahtoon jäähtynyt siirappi-mausteseos ja lopuksi kuohukerma sekä jauhot, joihin sooda on sekoitettu.
Sekoita vain sen verran, että kaikki aineet ovat tasaisesti sekaisin, mutta vältä turhaa vaivaamista, ettei taikina sitkisty.

Laita taikinakulho kelmulla peitettynä yöksi jääkaappiin "tekeytymään".

Kauli taikina ohuehkoksi levyksi ja ota haluamasi mallisia kuvioita leivinpaperoidulle uunipellille.

Paista 200° n.5-7 min. (ohjeessa paistoaika oli 5 min., mutta minun uunissani oli sopiva n.7 min.)

Uuniin menossa


Kohoavat uunissa pulleiksi, mutta eivät juuri leviä.

Valmiit piparkakut.

Pipareista tulee melko makeita, mutta erittäin rapeita, suussa sulavia. Minä tykkään jouluisista mausteista ja laitoinkin kaikkia melko paljon reilummin kuin ohjeessa määrätään.
Teen varmasti jatkossakin.




PARHAAT PIPARKAKUT

200 gr                                       siirappia
2 tl                                            kanelia
1 tl                                            neilikkaa
1 tl                                            inkivääriä
1 tl                                            pomeranssia
6½ tl                                         soodaa
3                                               munaa
400 gr                                      sokeria
300 gr                                      voita
800 gr                                      vehnäjauhoja

Kiehauta siirappi ja mausteet ja jäähdytä.
Vaahdota osa sokerista ja voi sekä munat ja toinen puoli sokerista erikseen. Yhdistä muna-sokerivaahto voi-sokerivaahdon joukkoon.
Lisää haaleaksi jäähtynyt siirappi-mausteseos.
Lopuksi jauhot, joihin sooda on sekoitettu.

Tälläkin ohjeella tulee todella hyviä pipareita.