15.10.2014

Lehtikaali-kokeiluja; sipsejä ja soppaa!

Olin keväällä tuttavani kanssa ostoksilla paikallisessa puutarhamyymälässä. Valitsin siinä jotain siemeniä ja hän kysäisi, olenko kokeillut koskaan kasvattaa lehtikaalia? En ollut, ehkä en ollut edes syönytkään koskaan?? Hän kertoi, että aikoo kokeilla, kun sitä mainostetaan niin vitamiini- ja hivenainerikkaaksi!
Tottakai siitä lähti pussi siemeniä minunkin mukaani!
Esikasvatin taimia sisällä, kunnes siirsin ne kasvimaalle kesäkuun koleuteen selviytymään! Alku ei ollut lupaava monessakaan suhteessa; kylmää, jopa hallaöitä! Kun kasvu viimein lähti käyntiin, ilmeni seuraava ongelma! Jonakin päivänä huomasin, että kaaleistani on pian vain lehtiruodit jäljellä. Kirvat olivat popsineet ne melko pahan näköisiksi!

Näin surkealta näytti kesä-heinäkuussa
En kuitenkaan tehnyt asialle mitään, vaan unohdin koko vihannekset kasvimaani reunaan. Myöhemmin kesällä katsoin, että kirvojen syömät lehdet olivat lähes lakastuneet, mutta uusia terveennäköisiä lehtiä oli tuloillaan!

Jonkin verran sain satoa-ei minulla kovin paljon ollut kasvamassakaan, koska tämäkin oli kokeilu, niin kuin minun monet muutkin vihannekseni!
Lehtikaalini ovat edelleen maassa, koska ne kuulemma vain paranevat pikku pakkasesta!



Ei uskoisi, että nuo ylemmän kuvan kasvit tuottivat näin komeita vihreitä lehtiä!
Näistä tein monessakin eri lehdessä olleen ohjeen mukaan LEHTIKAALISIPSEJÄ.

Irrottelin paksuimmat lehtiruodot ja paloittelin lehdet pienemmiksi. Päälle loraus oliiviöljyä ja hiukan suolaa ja "sipsit" leivinpaperin päälle uunipannulle 175° n.10-15 min.
Ole varovainen suolan kanssa! Lehdethän ovat  melko ohuita!



Eikä kannata tehdä niin kuin minä, että laittaa sipsit uuniin ja lähtee avaamaan tietokonetta!!!!!!!!! Hiukan liian kauan olivat unissa-loppujen lopuksi kuivuvat yllättävän nopeasti.
Minä en yleensä tykkää sipseistä, mutta nämä kyllä maistuivat!


LEHTIKAALI-LINSSIKEITTO

Tämän valmistamiseen sain idean jostakin telkkarin ruokaohjelmasta. En katsonut mitä muuta siihen laitettiin, mutta ainakin lehtikaalia, sipulia ja valkosipulia freesattiin öljyssä ja hienonnettiin lopuksi sauvasekoittimella.


Linssit kiehumassa

Toisessa kattilassa nippu lehtikaalia, joista paksuimmat lehtiruodit irroitettu, pari pilkottua sipulia ja 2-3 valkosipulin kynttä öljyssä freesaantumassa.
Toisessa kattilassa n.1 dl punaisia linssejä kasvisliemessä kiehumassa.
Kun kaalin lehdet ja sipulit avat hiukan kuullottuneet, lisää vähän vettä ja hienonna sauvasekoittimella aivan ohueksi. Lisää seos lähes kypsien linssien joukkoon ja mausta mustapippurilla ja ripauksella chiliä.
Lopuksi loraus ruokakermaa ja n.100 gr Koskenlaskija(voimakas) sulatejuustoa.

Tarkista suola ja muut mausteet ja päälle reilusti persilja-ruohosipulisilppua!


Lautasellinen terveellistä "vihersoppaa"!! Punaiset linssit kadottavat värinsä keitettäessä.
Tähän voi tietenkin laittaa mitä tahansa vihannesta-porkkanaa, kukkakaalia-mitä kotoa (tai kaupasta!) löytyy!




Kahvikakkuja; Wanhan Ajan Vaniljakakku ja Kultarannan Pumpulikakku

Facebookin "Ihana Joulu" ryhmässä on putkahdellut kuvia komeista, onnistuneennäköisistä kahvikakuista! Kumpaakaan en ole aiemmin itse tehnyt! Ehkä Pumpulikakun olin kuullut joskus lapsena ja olisiko kotonani sitä tehtykin?

Minunhan oli pakko kokeilla molempia. Ohjeita löytyy googlaamalla netistä.

WANHAN AJAN VANILJAKAKKU

180 gr                                                   sulatettua voita (jäähtyneenä)
4 tl                                                        vaniljasokeria
1 tl                                                        soodaa
1 tl                                                        leivinjauhetta
4 kkp                                                    vehnäjauhoa
2 kkp                                                    kuohukermaa
2 kpl                                                     munaa
2 kkp                                                    sokeria (käytin hienoa Siro-sokeria)

1 kkp = 1½ dl

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kuohukerma ja jatka vatkaamista. Varo vatkaamasta liikaa, ettei kerma muutu voiksi. Seos on valmis, kun se on kuplivan kuohkeaa (ei niin sakeaa kuin normaali kermavaahto!)
Lisää jauhot, joihin on sekoitettu vaniljasokeri, sooda sekä leivinjauhe.
Lopuksi sekoita sulatettu, jäähtynyt voi.

Paista voidellussa, korppujauhotetussa suurehkossa vuokassa (n.2 litraa) 175° n.60 min.

Kakusta tulee todella muhkea







KULTARANNAN PUMPULIKAKKU

3 kpl                                           kananmunaa
2,8 dl                                          sokeria (mieluiten hienoa Siro-sokeria)
1 tl                                              leivinjauhetta
1½ tl                                           vaniljasokeria
vajaa 4 dl                                    perunajauhoa
250 gr                                        voita

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet käännellen muna-sokerivaahtoon.
Sulata ja kiehauta voi ja lisää se TULIKUUMANA taikinaan HYVIN vatkaten!

Voitele ja korppujauhota suuri kakkuvuoka huolellisesti.
Kannattaa valita suuri vuoka, vaikka taikinamäärä ei aluksi näytä kovin paljolle, niin se kohoaa paistuessa ja saattaa kuohua yli liian pienestä vuuasta!!

Paista 180° n.50 min.




Kakkuvuokani ei ollut malliltaan kaunein mahdollinen, mutta koska tämän varoiteltiin kohoavan helposti yli liian pienestä vuuasta, tein kokeiluversioni tällä.
Sen verran maistelin, että todella osuva nimi tuo Pumpulikakku! Lisäksi kakku on gluteeniton, koska siihen käytetään vain perunajauhoa!

Sitten kuppi hyvää, vahvaa kahvia ja kakkuja maistelemaan!