29.12.2017

Jouluruokia 3

Jo monena jouluna olen suunnitellut tekeväni jotakin uudenlaisia ruokia jouluksi,mutta aina siitä pöydästä löytyy kuitenkin lanttu-ja porkkanalaatikot,rosolli ja sienisalaatti. Kalaruuista,sillistä ja lohesta eri muodoissaan en luovu koskaan.
Tänä jouluna asia eteni toteutukseen saakka,kun annoin Jussin tehtäväksi suunnitella/etsiä netistä erilaisen menyn.
Halusin kuitenkin säilyttää rosollin ja sienisalaatin. Ja Jussi ei luovu kinkusta. Kelpaa se minullekin.

Ensinnäkin jätettiin aattoaamun riisipuuro väliin ja tehtiin joulupäivällisen jälkiruuaksi riisiä eri tavalla.

OMENARIISI JA KANELISIIRAPPI

Aloitin keittämällä kanelisiirapin.

2 dl                                  omenatäysmehua
1 dl                                  sokeria
2 rkl                                 sitruunamehua
1                                      kanelitanko
½ tl                                  kanelia
n.300 gr                           omenaa ohuina lohkoina

Kiehauta liemen aineet ja mausteet ja lisää omenlohkot siihen kiehumaan miedolla lämmöllä n.5 minuutiksi. Ota omenalohkot pois ja jatka liemen keittämistä vielä 8-10 min. Nosta omenat takaisin siirappiin ja jäähdytä kylmäksi.

Omenariisi

n.500 gr                           omenaa pikku kuutioina
4 dl                                  vettä
1 rkl                                 sokeria
1/4 tl                                suolaa
1 dl                                  puuroriisiä

Kuumenna vesi lähes kiehuvaksi ja lisää kaikki muut aineet ja keitä riisi kypsäksi.
Jäähdytä kylmäksi.

Vispaa 2 dl kuohu-/vispikermaa ja lisää siihen 2 tl vaniljasokeria.

Yhdistä jäähtynyt omenariisi ja kermavaahto. Annostele seos jälkiruokamaljoihin ja lusikoi päälle kanelisiirappia omenalohkoineen.






BATAATTI-VUOHENJUUSTOLAATIKKO

n.800 gr                                     valmista bataattisosetta
½ dl                                            korppujauhoa
2dl                                              kermaa
200 gr                                        vuohenjuustokuutioita (Pirkka, suolavedessä)
inkivääriä,(kanelia, kardemummaa), mustapippuria, suolaa tarvittaessa, loraus siirappia

Sekoita kaikki aineet. Riko juustokuutioita hiukan haarukalla. Tarkista maku. Ripottele pinnalle korppujauhoa ja halutessasi voinokareita.
Paista 175 asteessa n.40 min.

Bataattilaatikko


PUNAJUURI-AURAJUUSTOVUOKA

n.700 gr                              keitettyä,karkeaksi raastettua punajuurta
1 tlk                                    creme fraichea/tai 2dl kermaa/ruokakermaa
150 gr                                 Aura-murua
1 prk                                   ananasmurskaa, josta enintä lientä valutettu
hiukan valkopippuria ja suolaa tarvittaessa

Paista 175 asteessa n.40 min.





LOHIVIETTELYS

300 gr                             lämminsavulohta
200 gr                             Creme Bonjour piparjuurituorejuustoa
1 kpl                               punasipuli
100 gr                             ranskankermaa
tuoretta tilliä, sinappia, sitruunapippuria

Paloittele lohi ja hienonna sipuli. Sekoita kaikki aineet ja anna maustua. On parhaimmillaan tumman saaristolaisleivän päällä.

Lohiviettelys


HEDELMÄINEN VIIKUNA-JUUSTOSALAATTI

Jääsalaattia
Rucolaa
Tuoretta kurkkua
Omenaa
Viinirypäleitä
Brie-juustoa
Pehmeitä viikunoita

Kastike:
3 rkl                         oliiviöljyä
2 rkl                         valkoista balsamicoviinietikkaa (balsamicokastiketta)
1 rkl                         sinappia
ripaus suolaa ja mustapippuria

Laita vihannekset ja hedelmät laakealle salaattivadille ja valuta kastiketta niiden päälle.
Lisää viimeiseksi Brie-juusto viipaleet ja paloitellut viikunat.




Kaikki nämä ovat hyvin juustoisia, mutta eihän niitä tarvitse syödä samalla aterialla.
En ehtinyt ottaa kuvia ruuantekovaiheista, enkä tuossa vaiheessa edes koristellut niitä kuvausta varten.
Jouluaaton aikataulua sekoitti edellisenä yönä kesken kinkunpaiston ollut n.5 tunnin sähkökatkos.
Hyvin kuitenkin kinkku onnistui, vaikka odottelikin tuon ajan sähköjen palaamista. Hiukan oli verkko tarttunut enemmän kiinni, mutta ei se makua heikentänyt.







Seuraavaan jouluun on onneksi pitkä aika, ehtii hyvin suunnitella uuden ruokalistan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti