20.7.2015

Appelsiinikakku (Orange pie)


Resepti

Perinteisiä kreetalaisia reseptejä
Ostin Haniasta (Kreetalta) tällaisen pienen keittokirjasen, jossa on lähinnä kreetalaisia ruoka- ja leivontaohjeita!
Täältä blogistani löytyy jo yksi kreikkalainen kakkuohje, Fanouropita, ja tämän kakun valmistustapa on hyvin pitkälle samanlainen. Tähänkin tulee oliiviöljy rasvaksi ja appelsiinimehua nesteeksi, eikä ollenkaan kananmunia.
Helppo ja nopea valmistaa. Melkein voi laittaa uunin kuumenemaan ensimmäisenä. Hitain vaihe oli appelsiinien ja sitruunan raastaminen! Vuokaakaan ei tarvitse voidella, kun käyttää leivinpaperia!

Tuo lasimitta on hiukan vieraampi, mutta yleensä 1 lasillinen=2 dl. Sillä määrällä toteutin tämän.

3 lasillista(6 dl)                                  vehnäjauhoja (laitoin ½dl ylimäär.!)
2 lasillista (4 dl)                                 sokeria
1 lasillinen (2dl)                                 oliiviöljyä
2 lasillista (4 dl)                                 appelsiinimehua
hiukan konjakkia                               (en laittanut, kun ei ollut!!)
1 sitruunan kuori raastettuna
2 appelsiinin kuoret raastettuna
1 tl                                                       soodaa
1 tl                                                       leivinjauhetta
1 tl                                                       kanelia
½ tl                                                      neilikkaa





 Sekoita öljy ja sokeri. Lisää appelsiinimehu (osan puristin appelsiineista, osan laitoin appelsiinitäysmehua), sitruunan ja appelsiinin kuoriraasteet.
Lisää lopuksi jauhot, joihin leivinjauhe, sooda ja muut mausteet on sekoitettu. Jauhot kannattaa lisätä pienissä erissä, koska aluksi näyttää, että ne eivät kunnolla sekoitu öljy-mehuseokseen, mutta älä huolestu, taikinasta tulee kyllä aivan sileää pienen sekoittelun jälkeen!
Taikina vaikutti melko löysältä, joten lisäsin ½ dl jauhoja.
Vuorasin lasagnevuuan leivinpaperilla ja paistoin kakkua 175°:ssa yhden tunnin.

Tästäkin näkee, että taikina ei ole kovin "paksua"!


Valmis! Kauniin ruskea, hiukan rapea pinta.






Maistoin heti haaleana ja hyvät oli aromit! Mutta varmasti tämän kakun maku paranee, kun maut"tasaantuvat" muutaman päivän päästä. Ja oliiviöljy leivonnaiset säilyvät jääkaapissa hyvänä-oikeastaan paranevat koko ajan-hyvin pitkään.
Esim. tekemäni Fanouropita oli todella hyvää vielä 2 vk päästä!

Ajattelin kyllä humpsauttaa kakkupalan päälle kermavaahtopallon kahvikupposen seuraksi!
                               













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti