Olen tehnyt tätä monenlaisilla eri täytteillä; mansikat, banaani, viinirypäleet, erilaiset hillot, säilykehedelmät ja kaikissa tietenkin mukana kermavaahto!
Tämä kokeilu lähti jälleen kerran siitä, että jääkaapissa oli pari sitruunaa, jotka halusin käyttää pois, ennen kuin menevät huonoksi!
Aloitin kakun valmistamisen keittämällä sitruunatahnan, lemon curdin, koska se pitää jäähdyttää hyvin ennen kermaan yhdistämistä!
LEMON CURD eli sitruunatahna
3 kpl kananmunaa
2 dl sokeria
1 sitruunan raastettu kuori
1 dl sitruunamehua
1 rkl maissitärkkelystä
50 gr voita
Sekoita kaikki muut aineet paitsi voi paksupohjaisessa kattilassa ja kuumenna seosta koko ajan hämmentäen. Anna kiehahtaa muutaman pulpahduksen ajan ja ota pois levyltä hämmentäen vielä hetken.
Lisää voi pikku nokareina ja sekoita hyvin. Laita kattila jäähtymään kylmään veteen.
Sitruunatahna(lemon curd) jäähtymässä |
KAKKUPOHJA
125 gr voita
1 dl hienoa sokeria
2 munankeltuaista
1 dl maitoa
1½ dl vehnäjauhoa
3 tl leivinjauhetta
PINNALLE
2 munanvalkuaista
1½ dl hienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria
50 gr mantelilastuja tai hasselpähkinärouhetta
TÄYTTEEKSI
2-3dl vispikermaa + lemon curdia
Vispasin ensin päälle tulevan marengin, niin en tarvinnut pestä välillä vispilöitä!
Vispaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri+vaniljasokeri voimakkaasti vatkaten.
Marenkivaahto |
Pohjaa varten vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi ja lisää keltuaiset.
Lisää maito ja vehnäjauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu.
Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle! Älä hämmästy taikinan vähyyttä (n.½ cm kerros!), se kuuluu asiaan.
Levitä marenkiseos taikinan päälle, mutta ei aivan reunoille asti (niinkuin minä tein!), koska se leviää hiukan uunissa. Ripottele mantelilastut päälimmäiseksi.
Kakkulevy uuniin menossa |
Paistettu kakkupohja |
Lisää kermavaahtoon lemon curdia makusi mukaan! Minä jätin ehkä n.1/4 laittamatta.
Tähteeksi jäänyt sitruunatahna säilyy hyvin jääkaapissa muutaman päivän ja sitä voi käyttää pikkuleipien täytteeksi tai kääretortun väliin!
Leikkaa jäähtynyt kakkulevy kahtia ja päälystä toinen puolisko kerma-sitruunatahna täytteellä.
Voit laittaa päälle jotain hedelmiä tai marjoja. Minä laitoin purkillisen säilöttyjä mandariinilohkoja.
Nosta kakkulevyn toinen puolikas täytteiden päälle ja kakku on valmis! Kakun päälle ei enää laiteta mitään, vaan siinä maistuvat marengin päällä paahtuneet mantelilastut!
Tämä kakku on melko makea johtuen tuosta marengista, joten kirpeähkö sitruunatahna sopii oikein hyvin täytteeksi kermavaahdon kanssa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti