15.10.2014

Kahvikakkuja; Wanhan Ajan Vaniljakakku ja Kultarannan Pumpulikakku

Facebookin "Ihana Joulu" ryhmässä on putkahdellut kuvia komeista, onnistuneennäköisistä kahvikakuista! Kumpaakaan en ole aiemmin itse tehnyt! Ehkä Pumpulikakun olin kuullut joskus lapsena ja olisiko kotonani sitä tehtykin?

Minunhan oli pakko kokeilla molempia. Ohjeita löytyy googlaamalla netistä.

WANHAN AJAN VANILJAKAKKU

180 gr                                                   sulatettua voita (jäähtyneenä)
4 tl                                                        vaniljasokeria
1 tl                                                        soodaa
1 tl                                                        leivinjauhetta
4 kkp                                                    vehnäjauhoa
2 kkp                                                    kuohukermaa
2 kpl                                                     munaa
2 kkp                                                    sokeria (käytin hienoa Siro-sokeria)

1 kkp = 1½ dl

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kuohukerma ja jatka vatkaamista. Varo vatkaamasta liikaa, ettei kerma muutu voiksi. Seos on valmis, kun se on kuplivan kuohkeaa (ei niin sakeaa kuin normaali kermavaahto!)
Lisää jauhot, joihin on sekoitettu vaniljasokeri, sooda sekä leivinjauhe.
Lopuksi sekoita sulatettu, jäähtynyt voi.

Paista voidellussa, korppujauhotetussa suurehkossa vuokassa (n.2 litraa) 175° n.60 min.

Kakusta tulee todella muhkea







KULTARANNAN PUMPULIKAKKU

3 kpl                                           kananmunaa
2,8 dl                                          sokeria (mieluiten hienoa Siro-sokeria)
1 tl                                              leivinjauhetta
1½ tl                                           vaniljasokeria
vajaa 4 dl                                    perunajauhoa
250 gr                                        voita

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet käännellen muna-sokerivaahtoon.
Sulata ja kiehauta voi ja lisää se TULIKUUMANA taikinaan HYVIN vatkaten!

Voitele ja korppujauhota suuri kakkuvuoka huolellisesti.
Kannattaa valita suuri vuoka, vaikka taikinamäärä ei aluksi näytä kovin paljolle, niin se kohoaa paistuessa ja saattaa kuohua yli liian pienestä vuuasta!!

Paista 180° n.50 min.




Kakkuvuokani ei ollut malliltaan kaunein mahdollinen, mutta koska tämän varoiteltiin kohoavan helposti yli liian pienestä vuuasta, tein kokeiluversioni tällä.
Sen verran maistelin, että todella osuva nimi tuo Pumpulikakku! Lisäksi kakku on gluteeniton, koska siihen käytetään vain perunajauhoa!

Sitten kuppi hyvää, vahvaa kahvia ja kakkuja maistelemaan!












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti