29.9.2014

Pienenniemen "Stifado"

Lainasin kirjastosta "Kreikka, Välimeren keittiö" keittokirjan. Itselläni on myös "Greek Cookery"! Näistä molemmista otin vinkkejä ja valmistin eilen oman versioni kreikkalaisesta iki-ihanasta lihapadasta, Stifadosta. Minä en siis noudattanut tämän kirjan ohjetta kirjaimellisesti, mutta laitan kuvan, jos joku kiinnostuu kirjasta.


Kuva omasta valmiista stifadostani.

 Kreikkalaiset valmistavat tämän ruuan lampaasta, jäniksestä ja jossakin mainittiin, että toki nautakin käy! Minä olin saanut veljen perheeltä hirvipaistia ja päätin, että sopii oikein mainiosti tähän pitkään uunissa haudutettavaan liharuokaan!







 Seuraavat määrät ovat kaikki noin-määriä!

1 kg                                               paistia (lammasta, nautaa, hirveä)

pikkusipuleita pari kourallista, mini(kirsikka-, luumu-)tomaatteja  saman verran,
porkkanoita muutama

3-4 kpl                                          valkosipulinkynsiä
1 prk                                             tomaattimurskaa
1 kpl                                             kanelitanko
4-5 kpl                                          kokonaista neilikkaa
2-3 rkl                                          punaviinietikkaa
                                                     tilkka hunajaa tai hiukan tummaa ruokosokeria
1-2 dl                                            punaviiniä (korvasin sen lihaliemellä)
1-2 kpl                                          laakerinlehteä, 
½ tl                                               mustapippurirouhetta
                                                     suolaa tarvittaessa

 oliiviöljyä lihojen ruskistamiseen


Ruskista reiluiksi kuutioiksi leikattu liha oliiviöljyssä. Öljyä saa olla kunnolla, jos teet ruuan vähärasvaisesta paistista. (Minulla tällä pannullisella liian vähän öljyä!)



Kun viimeiset lihakuutiot olivat lähes ruskistuneet, lisäsin pannulle kuullottumaan porkkanat (reiluina paloina), pikkusipulit (kokonaisina), valkosipulin kynnet viipaleina, sekä kanelitangon ja neilikat.

Ruoka lähdössä uuniin.


 Laita ruskistetut/kuullotetut ainekset uuninkestävään vuokaan ja lisää sinne tomaatit kokonaisena, tomaattimurska, punaviini(lihaliemi), punaviinietikka, hunaja ja tarkista suola. Laitoin myös pari laakerinlehteä ja mustapippuria.

Laita vuoka uuniin 175° vähintään kolmeksi tunniksi.
Aluksi laitoin ilman kantta, mutta loppuvaiheessa peitin kannella ja aivan loppuajasta pudotin lämmönkin 150°.
Lihan kypsyyttä kannattaa tarkistaa silloin tällöin.

Keitin lisäkkeeksi basmatiriisiä ja sopi mielestäni oikein hyvin. Keittetyt perunat sopii myös hyvin!

KALI OREKSI! HYVÄÄ RUOKAHALUA!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti