26.11.2018

VHH-leivontaa, suolaista ja makeaa (osa 3)

Kun aloitin vhh-ruokavalion, yritin alkuun olla leipomatta mitään, koska leivonnaisissa on väkisinkin enemmän hiilihydraatteja kuin muissa ruuissa.
Vähitellen alkoi kuitenkin tehdä mieli jotakin kahvileipää ja etsiskelin netistä reseptejä.
Kaikki seuraavat reseptit ovatkin netistä. Julkaisen myöhemmin lisää ja jotakin omia kehittelemiänikin, kunhan olen hionut ne lopulliseen muotoon.

LEIVONNASSA KÄYTTÄMIÄNI AINEITA:

-pofiber; 100% luonnontuote, hienojakoista perunakuitua, hiilareita 17gr/100gr, mutta on todella kevyttä, joten tästä ei paljoa kerty hiilihydraatteja

-psyllium; ratamokasvijauhe, jota voi käyttää myös taikinoissa sitkoa parantamaan, HH 0/100gr

-mantelijauho, kaupoissa on jauhettua mantelia sekä mantelijauhoa, mantelijauhossa hiukan vähemmän hiilareita

-kookoshiutaleet (kookosjauhoa sain myöhemmin Jyväskylästä suuremmasta marketista)

karppisokeri; luonnontuote, valmistetaan käymisteitse rypälesokerista, ei imeytyviä hiilareita, 80% tavallisen sokerin makeudesta.(on myös saatavilla karppitomusokeria, mutta tein sitä itse blenderillä, saa näin ikäänkuin makeampaa, koska karppisokeri on huonommin nesteeseen liukenevaa kuin tavallinen sokeri)

Lisää kuvateksti



TONNIKALAPANNARI oli ensimmäinen leivonnainen (ei kuvaa)

6                                kananmunaa
1 prk                          raejuustoa
200 gr                        juustoraastetta
50 gr                          sulatettua voita
2 tlk                           tonnikalaa (vedessä)
tomaattipyrettä, valkopippuria, chilijauhetta, yrttisekoitusta

Sekoita kaikki aineet keskenään ja levitä leivinpaperoidulle uunipellille.
Paista 200 asteessa n.30 min.

On hyvää ja maistui kaikille.


SÄMPYLÖITÄ olen tehnyt monella eri reseptillä.

50 gr                          sulatettua voita
2 dl                            maustamatonta jugurttia
2                                kananmunaa
2 dl                            mantelijauhoa
2 tl                             leivinjauhetta
2 rkl                          psylliumia

Sekoita kaikki aineet ja anna seisoa jonkin aikaa ennen kuin pyörittelet sämpylöiksi.
Paista 175 asteessa n.20-30 min.


              

2                                    kananmunaa
2 rkl                              maustamatonta jugurttia
2 tl                                leivinjauhetta
2 tl                                psylliumia
1 dl                               mantelijauhoa
½ dl                              pofiberiä
150 gr                           juustoraastetta

Aineet sekaisin, pyörittele muutamaksi sämpyläksi ja paista 200 asteessa kauniin ruskeiksi.








Pellavarouhesämpylät

1½ dl                              pellavarouhetta
3                                     kananmunaa
2 dl                                 juustoraastetta
2 rkl                               mascarponejuustoa
2 tl                                 leivinjauhetta
1 tl                                 yrttisuolaa
1 rkl                               chiansiemeniä (laitoin seesaminsiemeniä)
2 rkl                                paahdettuja auringonkukansiemeniä

Sekoita aineet, anna seista hetki ja pyörittele sämpylöiksi.
Paista 200 asteessa ruskeiksi.

Pellavarouhesämpylät



SUOLAISEN PIIRAKAN POHJA

1 dl                               maustamatonta jugurttia
1 kpl                             kananmuna
3½ rkl                          pofiberiä/mantelijauhoa
100 gr                          juustoraastetta

Sekoita aineet ja painele voidellun piirakkavuuan pohjalle (voilla voideltu, pofiberillä jauhotettu) ja esipaista 200 asteessa n.10 min.

Täytteeksi sopii kinkku, tonnikala, savulohi, sienet tai paistettu jauheliha, kuullotettu sipuli, paprika, tomaatti + mausteita oman mieltymyksen mukaan.

Päälys: 1 prk kermaviiliä, 1 kananmuna, hiukan suolaa ja jotakin yrttimaustetta.

Laita täytteet esipaistetun pohjan päälle ja viimeiseksi kermaviili- kananmunaseos.
Päälle vielä juustoraastetta.

Paista vielä n.20-30 minuuttia.

Sieni-savulohipiirakka, johon tuli myös pekonia.

Esipaistettu pohja

Sieni-savulohipiirakka



PITSAA olen varmaankin tehnyt eniten.

Tässä pari erilaista pohjataikinaa

3                               kananmunaa
200 gr                       juustoraastetta
1½ dl                        pofiberiä

Esipaista   200 asteessa n.10 min.

300-400 gr              kesäkurpitsaraastetta(valutettuna)
3-4  kpl                   kananmunaa
2 dl                          juustoraastetta

Esipaista pohjaa 225 asteessa 15-20 min., niin että ruskettuu hiukan.

Päälysteet aivan samoin kuin kaikissa muissakin pitsoissa.







MARJAPIIRAKKA

Piirakkapohja:

2 dl                                 mantelijauhoa/jauhettua mantelia
1 dl                                 kookoshiutaleita
2 rkl                               kookosjauhoa (jos tätä ei ole, lisää hiukan kookoshiutaleiden määrää)
½ dl                               karppisokeria(olen jauhanut blenderillä tomusokeriksi)
60 gr                              sulatettua voita
1 kpl                              kananmuna
1 tl                                 leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
sokeritonta vaniljajauhetta (tätä en ole omasta marketistani löytänyt, käytän tavall.vaniljasokeria)

Sekoita sulatettuun, haaleaksi jäähtyneeseen voihin kananmuna ja lopuksi kuivat aineet.
Levitä taikina leivitettyyn piirakkavuokaan pistele ja esipaista 175 asteessa n.10-12 min.

Päälle marjoja (vadelmat kaikkein vähähiilarisimpia), mutta käytän kaikkia muitakin.

Päälys

1 prk                                 rahkaa tai kermaviiliä
1 rkl                                  kermaa
1 rkl                                  maustamatonta jugurttia
karppisokeria maun mukaan
1 rkl                                 sitruunan mehua
1                                      kananmuna
vaniljaa

Paista vielä 20-30 minuuttia.

Mustikkapiirakka uuniin menossa

Valmis mustikkapiirakka

Pohjataikina


RIESKAT

2 rkl                                       rahkaa
2 tl                                         psylliumia
1 tl                                         leivinjauhetta
1 dl                                        pellavarouhetta
3 rkl                                       seesaminsiemeniä
1 dl                                        juustoraastetta
2 rkl                                       mantelijauhoa
2                                            kananmunaa
hiukan suolaa ja tilkka sulatettua voita

Sekoita aineet ja taputtele uunipellille leivinpaperin päälle litteäksi rieskaksi.
Paista 200 asteessa ruskeaksi.



KUKKAKAALIRIESKA

n.400 gr keitettyä ja muusattua kukkakaalia, josta vesi on puristeltu pois
2 kpl                               kananmunaa
1 dl                                 mantelijauhoa
1 rkl                               psylliumia
1 rkl                               oliiviöljyä
½ tl                                suolaa
lisään hiukan erilaisia siemeniä taikinaan, sekä rieskojen päälle

Sekoita aineet ja anna seisoa tekeytymässä uunin kuumenemisen ajan.
Levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle litteiksi rieskoiksi ja paista 200 asteessa kauniin ruskeiksi.

Kukkakaalirieskat.


Sitten minun lempparini eli HYYTELÖKAKUT.

VADELMAHYYTELÖKAKKU

Pohja:
50 gr                                   sulatettua voita
100 gr                                 mantelijauhoa
50 gr                                   mantelirouhetta
karppisokeria halutessasi makeutta

Lisää kuivat aineet sulatettuun voihin ja painele seos irtopohjavuokaan, jonka pohjan ja reunan väliin on pingotettu leivinpaperi.

TÄYTE

1 rasia                                mascarponejuustoa
2 dl                                     vispi-/kuohukerma
karppisokeria makeutta maistellen
1 sitruunan raastettu kuori ja mehua 2 rkl
vaniljaa
3 kpl                                    liivatetta
tilkka sitruunanmehua

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vispaa kerma. Sekoita mascarpone, kermavaahto, karppisokeri ja mausteet.
Liuota liivatteet kuumaan sitruunamehuun ja lisää seokseen hiukan jäähtyneenä koko ajan sekoitellen.
Kaada seos pohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään.

Parin tunnin jälkeen valmista päälys.

Vadelmia n.4 dl (saavat olla jäisiä) tai mitä marjoja haluat käyttää.
3 kpl                        liivatteita
2 dl                          kirpeää sitruunamehu-vesiseosta
karppisokeria maun mukaan

Levitä vadelmat jo hyytyneen kakun päälle ja liuota liivatteet vesi-sitruunaseokseen, lisää sokeria ja lusikoi hiukan jäähtyneenä marjojen päälle.
Laita kakku edelleen hyytymään jääkaappiin.


Vadelmahyytelökakku, johon lisätty hiukan mustaherukoita.

Vadelmahyytelökakku.


Seuraavalla kerralla lisää leivontaa, kunhan olen ehtinyt testata vhh kääretortun, täytekakun pohjan sekä piparkakut.

Jos reseptit herättävät kysymyksiä, niin toivoisin, että kyselette rohkeasti lisää.














2 kommenttia:

  1. Oi ,kiitos,tässä on niin hyvät reseptit yhdessä. Nyt tää lähtis puutelistan kans kaupoille 😙

    VastaaPoista
  2. Kiva kun löysit jotakin itsellesi sopivaa.

    VastaaPoista