6.12.2013

Joulupiparit (Valion resepti) ja Parhaat Piparkakut

Minulla on jo muodostunut perinteeksi paistaa joulupiparit itsenäisyyspäivän aamuna. Taikinan teen edellisenä päivänä jääkaappiin maustumaan ja kovettumaan. Yleensä olen  niin tapojeni orja, että nämä varsinaiset joulupiparit teen n.50 vuotta vanhalla koulun kotitaloustunnin reseptilläni: "Parhaat Piparkakut".

Joka vuosi hyvissä ajoin syksyllä alan leipoa pikkuannoksia "harjoituspipareita" ja niin nytkin. Ensimmäisenä valmistin Pienen Piparkakkukirjan ohjeella "Himmun Parhaita Piparkakkuja", joiden ohje on täällä blogissani ja toinen puolikas annos oli samasta kirjasesta "Rettigin Piparkakut".

Minusta on kiva kokeilla eri reseptejä ja yleensä ei ole vielä yhdetkään piparit jääneet syömättä!

Valion sivuilta sattui silmään hyväntuntuinen, minulle uusi ohje ja missäs niin on sanottu, että joka vuosi on leivottava samalla reseptillä?? Joten...

JOULUPIPARIT (Valio)

2 dl                             siirappia
2 tl                              kanelia
1 tl                              maustepippuria
1 tl                              neilikkaa
1 tl                              inkivääriä
400 gr                         voita
5 dl                             sokeria (hieno Siro-sokeri paras)
1                                 muna
2 dl                             kuohukermaa
3 tl                              soodaa
14 dl                           vehnäjauhoja

Kuumenna siirappi ja lisää siihen mausteet.
Vaahdota voi ja sokeri ja lisää kananmuna hyvin vispaten. Seuraavaksi lisää voivaahtoon jäähtynyt siirappi-mausteseos ja lopuksi kuohukerma sekä jauhot, joihin sooda on sekoitettu.
Sekoita vain sen verran, että kaikki aineet ovat tasaisesti sekaisin, mutta vältä turhaa vaivaamista, ettei taikina sitkisty.

Laita taikinakulho kelmulla peitettynä yöksi jääkaappiin "tekeytymään".

Kauli taikina ohuehkoksi levyksi ja ota haluamasi mallisia kuvioita leivinpaperoidulle uunipellille.

Paista 200° n.5-7 min. (ohjeessa paistoaika oli 5 min., mutta minun uunissani oli sopiva n.7 min.)

Uuniin menossa


Kohoavat uunissa pulleiksi, mutta eivät juuri leviä.

Valmiit piparkakut.

Pipareista tulee melko makeita, mutta erittäin rapeita, suussa sulavia. Minä tykkään jouluisista mausteista ja laitoinkin kaikkia melko paljon reilummin kuin ohjeessa määrätään.
Teen varmasti jatkossakin.




PARHAAT PIPARKAKUT

200 gr                                       siirappia
2 tl                                            kanelia
1 tl                                            neilikkaa
1 tl                                            inkivääriä
1 tl                                            pomeranssia
6½ tl                                         soodaa
3                                               munaa
400 gr                                      sokeria
300 gr                                      voita
800 gr                                      vehnäjauhoja

Kiehauta siirappi ja mausteet ja jäähdytä.
Vaahdota osa sokerista ja voi sekä munat ja toinen puoli sokerista erikseen. Yhdistä muna-sokerivaahto voi-sokerivaahdon joukkoon.
Lisää haaleaksi jäähtynyt siirappi-mausteseos.
Lopuksi jauhot, joihin sooda on sekoitettu.

Tälläkin ohjeella tulee todella hyviä pipareita.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti