1.5.2014

Vapuksi suolaista ja makeaa!

KYLMÄSAVULOHI-KATKARAPU HYYTELÖKAKKU

En ole koskaan aikaisemmin tullut tehneeksi suolaista hyytelökakkua, vaikka tykkäänkin muuten hyytelökakuista ja makeita teen hyvinkin usein!
Hapankorppujen hienontaminen pohjaa varten oli hiukan ongelmallista, kun ikivanha Moulinexin tehosekoittimeni meni rikki.
Hapankorppuja ei niin vaa saa hienoksi muovipussin päältä kaulimella "jyräämällä" kuten esim.kaurakeksit tai Digestivet makeisiin kakkuihin.
Jotenkin onnistuin, mutta turhan karkeaksi jäivät!

POHJA

200 gr                                 hapankorppuja
125 gr                                 voita/margariinia sulatettuna

Hienonna korput ja sekoita sulatetun voin kanssa. Painele irtopohjavuuan pohjalle, johon olet pingoittanut leivinpaperin reunan ja pohjan väliin.

TÄYTE

250 gr                                 kylmäsavulohta
200 gr                                 katkarapuja
1 ruukku                             tuoretta tilliä
1 suuri                                punasipuli
2 dl                                     kuohukermaa
4 kpl                                   liivatetta
400 gr                                 tuorejuustoa (laitoin toisen rasian maustamatonta, toisen tillituorejuustoa)
2 kpl                                   omenaa
2                                         limen mehu, josta jätä pieni tilkka liivatteiden sulattamiseen
1 tl                                      sitruunapippuria
                                           tilkka juoksevaa hunajaa


KORISTEEKSI

kananmunaa, kirsikkatomaatteja, oliiveja, lohiruusukkeita, kurkkua, sitruunaviipaleita, tilliä, persiljaa, katkarapuja, majoneesia -


Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään.

Hienonna savulohi pieniksi paloiksi ja puolita katkaravut. Pilko omena pieniksi kuutioiksi ja hienonna punasipuli ja tilli.
Vispaa kerma kevyesti.

Sekoita tuorejuuston joukkoon kaikki muut paitsi kermavaahto ja liivatteet.
Purista liivatteista vesi tarkkaan ja liuota ne pariin ruokalusikalliseen limemehua, joka on vain sen verran kuumennettu, että liivatteet sulavat-ei kiehuvaa.
Kaada hiukan jäähtynyt liivateseos ohuena nauhana koko ajan hämmentäen muiden aineiden sekaan.
Lisää viimeksi kermavaahto kevyesti sekoittaen.

Kaada seos vuokaan pohjakerroksen päälle ja laita jääkaappiin hyytymään, mieluiten yön yli.

Koristele haluamallasi tavalla.




Sivukuvassa näkyy täytteen paksuus.




 VADELMA-SITRUUNAJUUSTOKAKKU              (ohje Pirkka 4/2012)


POHJA

100 gr                                          voita
1 dl                                              sokeria
1 kpl                                            kananmuna
1½ dl                                           vehnäjauhoja
1½ dl                                           mantelijauhetta
1 tl                                               leivinjauhetta

Vaahdota voi ja sokeri ja lisää kananmuna sekä kuivat aineet, joihin leivinjauhe on sekoitettu.
Pingota irtopohjavuuan pohjalle leivinpaperi ja voitele vuuan reunat.
Painele taikina jauhotetuin käsin vuuan pohjalle ja reunoille.

TÄYTE

1 ras. 180 gr                              maustamatonta kevyttuorejuustoa
1 tlk  250 gr                              maitorahkaa
2 dl                                           vispikermaa
1 dl                                           maissitärkkelysjauhoa (Maizena)
1 3/4 dl                                     sokeria
2 tl                                            vaniljasokeria
2 tl                                            sitruunan raastettua kuorta
½ dl                                          sitruunan mehua
3 kpl                                         kananmunaa
1 ps 200 gr                               vadelmia

Vatkaa tuorejuusto, rahka, kerma, sokeri ja maissitärkkelys keskenään ja mausta vaniljalla sitruunankuorella ja -mehulla.
Lisää munat yksitellen vatkaten.

Ripottele puolet vadelmista pohjataikinan päälle. Kaada täyte vuokaan ja lisää päälle loput vadelmat.

Kakku juuri uuniin laitettu

Paista 175° noin yksi tunti. Kakku saa jäädä keskeltä hiukan pehmeäksi.

Irrota kakku vuuasta vasta täysin jäähtyneenä ja tarjoa jääkaappikylmänä.
Päälle voit siivilöidä tomusokeria ennen tarjoilua.


Valmis kakku




































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti