En ole koskaan aikaisemmin tullut tehneeksi suolaista hyytelökakkua, vaikka tykkäänkin muuten hyytelökakuista ja makeita teen hyvinkin usein!
Hapankorppujen hienontaminen pohjaa varten oli hiukan ongelmallista, kun ikivanha Moulinexin tehosekoittimeni meni rikki.
Hapankorppuja ei niin vaa saa hienoksi muovipussin päältä kaulimella "jyräämällä" kuten esim.kaurakeksit tai Digestivet makeisiin kakkuihin.
Jotenkin onnistuin, mutta turhan karkeaksi jäivät!
POHJA
200 gr hapankorppuja
125 gr voita/margariinia sulatettuna
Hienonna korput ja sekoita sulatetun voin kanssa. Painele irtopohjavuuan pohjalle, johon olet pingoittanut leivinpaperin reunan ja pohjan väliin.
TÄYTE
250 gr kylmäsavulohta
200 gr katkarapuja
1 ruukku tuoretta tilliä
1 suuri punasipuli
2 dl kuohukermaa
4 kpl liivatetta
400 gr tuorejuustoa (laitoin toisen rasian maustamatonta, toisen tillituorejuustoa)
2 kpl omenaa
2 limen mehu, josta jätä pieni tilkka liivatteiden sulattamiseen
1 tl sitruunapippuria
tilkka juoksevaa hunajaa
KORISTEEKSI
kananmunaa, kirsikkatomaatteja, oliiveja, lohiruusukkeita, kurkkua, sitruunaviipaleita, tilliä, persiljaa, katkarapuja, majoneesia -
Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään.
Hienonna savulohi pieniksi paloiksi ja puolita katkaravut. Pilko omena pieniksi kuutioiksi ja hienonna punasipuli ja tilli.
Vispaa kerma kevyesti.
Sekoita tuorejuuston joukkoon kaikki muut paitsi kermavaahto ja liivatteet.
Purista liivatteista vesi tarkkaan ja liuota ne pariin ruokalusikalliseen limemehua, joka on vain sen verran kuumennettu, että liivatteet sulavat-ei kiehuvaa.
Kaada hiukan jäähtynyt liivateseos ohuena nauhana koko ajan hämmentäen muiden aineiden sekaan.
Lisää viimeksi kermavaahto kevyesti sekoittaen.
Kaada seos vuokaan pohjakerroksen päälle ja laita jääkaappiin hyytymään, mieluiten yön yli.
Koristele haluamallasi tavalla.
Sivukuvassa näkyy täytteen paksuus. |
VADELMA-SITRUUNAJUUSTOKAKKU (ohje Pirkka 4/2012)
POHJA
100 gr voita
1 dl sokeria
1 kpl kananmuna
1½ dl vehnäjauhoja
1½ dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
Vaahdota voi ja sokeri ja lisää kananmuna sekä kuivat aineet, joihin leivinjauhe on sekoitettu.
Pingota irtopohjavuuan pohjalle leivinpaperi ja voitele vuuan reunat.
Painele taikina jauhotetuin käsin vuuan pohjalle ja reunoille.
TÄYTE
1 ras. 180 gr maustamatonta kevyttuorejuustoa
1 tlk 250 gr maitorahkaa
2 dl vispikermaa
1 dl maissitärkkelysjauhoa (Maizena)
1 3/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl sitruunan raastettua kuorta
½ dl sitruunan mehua
3 kpl kananmunaa
1 ps 200 gr vadelmia
Vatkaa tuorejuusto, rahka, kerma, sokeri ja maissitärkkelys keskenään ja mausta vaniljalla sitruunankuorella ja -mehulla.
Lisää munat yksitellen vatkaten.
Ripottele puolet vadelmista pohjataikinan päälle. Kaada täyte vuokaan ja lisää päälle loput vadelmat.
Kakku juuri uuniin laitettu |
Paista 175° noin yksi tunti. Kakku saa jäädä keskeltä hiukan pehmeäksi.
Irrota kakku vuuasta vasta täysin jäähtyneenä ja tarjoa jääkaappikylmänä.
Päälle voit siivilöidä tomusokeria ennen tarjoilua.
Valmis kakku |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti