8.8.2014

Vihannekset alkavat tuottaa satoa

Kertoilin näköjään toukokuun lopulla edellisen kerran kasvimaan/-huoneen kuulumisia! Silloin oli melkoiset helteet niin kuin nytkin, mutta kesäkuussa alkoikin taimilla kovat ajat; kylmää, jopa pakkasöitä ja rankkoja sateita. Eli taimiruukkuja sai kuskata sisälle ja  ulos monta viikkoa. Jo maahan istutettuja piti peitellä harsoilla ja jopa vanhoilla räsymatoilla. Kasvihuoneessa polttelin tuikkuja lämmön lähteenä.
Jollakin ihmeellä nuo pienet taimet selviytyivät kuitenkin hengissä tästä viikkojen koettelemuksesta, mutta melko lailla kasvu hidastui!

Tomaatit laitoin isoissa ruukuissa muovikehikkoni sisälle ja hyvin lähtivät kasvamaan sekä runko- että amppelitomaatit. Amppelitomaatitkin toipuivat hyvin siitä liian nopeasta sisältä ulos siirtämisestä, vaikka aluksi kellastuivatkin.

 
Runkotomaateissa aika kivankokoisia terttuja

Pienemmät amppelitomaatteja


Amppelitomaatti
Amppelitomaatin siemenpussissa luki, että runsaskasvuinen ja se pitää paikkansa. Minulla on näitä 5 kappaletta ja raakileita melkoisesti! Kypsiäkin tulee päivittäin. Ovat makeita kuin "karkkeja"!


Paprikat näyttivät taimina hyvin tukevilta ja nopeakasvuisilta. Muutaman taimen ehti hiiret napsaista poikki, kun vein ulos. Jätinkin sitten parhaat sisälle. Kirvat olivat seuraava ongelma, mutta hyvin kukkivat ja parhaassa kasvissa on jo puolenkymmentä raakiletta.

Paprika ikkunalaudalla


Kesäkurpitsan taimet sain veljen vaimolta


Kurkun taimia vasemmalla
Kurkkuja en meinannut laittaa ollenkaan kasvamaan, mutta poikani tilatessa netistä munakoison siemeniä, sieltä tulikin vahingossa salaattikurkun(?) siemenpussi. Pitihän ne laittaa kasvamaan. Alku oli kyllä vaikeaa kesäkuun kylmyydessä. Väkisinkin taimet kellastuivat, vaikka kuinka peittelin yöksi ja pidin harsoa päivälläkin.

Lähtihän se kasvu vauhtiin ja nyt on jo tällaisia alkuja.


Munakoisoa päätin kokeilla ihan mielenkiinnosta nähdä, millainen kasvi se on. Koska sen siementen tilalle sain noita kurkunsiemeniä aluksi, pääsin vasta huhtikuun pulivälissä kylvämään nämä siemenet, enkä uskonut niistä koskaan mitään tulevan.
Mutta yllätys, yllätys...

Munakoison kukka

Ja tässä suurin munakoiso. Useita pienempiä on jo tulossa!


Tomatillo oli minulle aivan uusi vihannes. Poikani oli ostanut niitä säilöttynä jotakin meksikolaistyyppistä ruokaa varten ja hän oikeastaan innosti minut kokeilemaan kasvatusta. En arvannut, kuinka korkeaksi tämä kasvaa! On ollut vaikeuksia saada tuetuksi niin, että pysyy pystyssä. Ovat n.1,5 metrisiä.

Tomatillon kukka

Tomatillo vielä verholehtien suojassa

Avasin yhden maahanpudonneen suojuslehtiä.


Alkukesän retiisisatoa

Ruohosipuli kukkii


Valkosipulin itusilmuja

Sain muutama vuosi sitten naapurilta talvivalkosipulin itusilmuja, jotka laitettiin syksyllä maahan. Ne olisi pitänyt nostaa ylös seuraavan syksynä ja istuttaa uudelleen. Unohdin koko asian, koska ne eivät kovin kummoista kasvustoa tehneet. Tänä keväänä jo huhtikuussa putkahti maasta jotakin, jota luulin narsisseiksi, mutta osoittautuivatkin jo unohtamikseni valkosipuleiksi. Niitä oli vain viitisen kappaletta-minne lie muut hävinneet?
Tässä kesällä niihin ilmestyi kukkaputket, joihin muodostui uusia itusilmuja. Annoin niiden kehittyä rauhassa, koska niistä saisin kylvettyä syksyllä lisää. Muussa tapauksessa kukat kannattaa napsaista poikki, niin sipulit kasvavat suuremmiksi.

Pinaattia
Pinaattia laitoin kahdella tapaa; osan taimista esikasvatin sisällä, osan siemenistä kylvin suoraan ulos maahan. Lopputulos taitaa olla lähes sama-olisko hiukan suurempia nuo esikasvatetut?


Perunoita
Perunaa saan maastani yleensä lähes koko seuraavan talven tarpeen ja ovat olleet oikein mureita ja hyvänmakuisia. Lajikkeesta en osaa sanoa, kun olen saanut siemeniä useammalta eri naapurilta ja ovat menneet varmasti sekaisin. Pääasia, että ovat hyviä!


Kesäkurpitsoita, tomaatteja, perunoita ja salaattia. kaikki omaa tuotantoa!


Kesäpihan väripilkku, Neitoperho asterin kukassa!

Nämä minun "viljelykseni" ovat hyvin pienimuotoisia ja harrastelijamaisia, sanoisin ihan kokeiluksi useimpia lajeja. Mutta  tosi kiva on käydä nappaamassa aterian tarvikkeet omasta pihapiiristä. Sipuliakin minulla löytyy, joskin se ei kasva kovin hyvin, mutta näyttäis paremmalle kuin viime kesänä, jolloin jäivät sormenpään kokoisiksi!

Mustikat ovat jo pakasteessa, seuraavaksi ovat mustaherukat vuorossa, kaikki 16 pensasta!



2 kommenttia:

  1. Hienoja kuvia hyvästä sadosta. Olet todellinen viherpeukalo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minun "viljelyni" ovat tosi pienimuotoisia ilman kunnon peltoa tai kasvihuonetta! Haluan vain kokeilla, miten ruukuissakin voi kasvattaa ja pienenpienellä maapläntillä! Ruukkukasvatus onnistuu vain, kun on itse lähes aina paikalla! Kolme-neljä kertaa päivässä saa olla kastelemassa!

      Poista