23.2.2015

Appelsiini-sitruuna juustokakku

Mietin tuota kakun nimeä, mutta kun ei parempaa välähdystä tullut, niin suoraan päämakuaineitten nimellä!
Aloitan yleensä omien reseptieni "kehittelyn" katsastamalla kaappejani! Mitä siellä on ja mitkä sopii yhteen.

Murupohjaan jouduin yhdistämään jäljelläolevat digestivekeksit ja muutaman joululta jääneen vaalean piparkakun. Kokeilin nimittäin joulun aikaan vaaleita norjalaisia piparkakkuja, enkä pitänyt niistä, joten olivat säästyneet! Hyvin sopivat tähän tarkoitukseen.

Pingota irtopohjavuuan reunan ja pohjan väliin leivinpaperi.

MURUSEOS

n.175 gr                                  keksimurua (kaurakeksit, digestivet, mitä sattuu olemaan!)
     75 gr                                  sulatettua voita/margariinia

Hienonna keksit monitoimikoneessa, tai minigrip pussissa kaulimella jyräten, tai kuten minä nykyisin teen,  pihvinuijan sileällä puolella pussin päältä nakutellen-on muuten melko nopea ja hyvä keino tääkin! Ei kannata jauhaa täysin ohueksi "pölyksi", niin pohjarakenteeseen jää hiukan ilmavuutta, eikä tule kivikova ja sitkeä!
Sekoita muruseos sulaan rasvaan ja levitä kevyesti painellen irtopohjavuokaan.
Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

TÄYTE

5 kpl                                      liivatetta (ei haittaa vaikka laitat pikku suikaleen ylimäär.)
1 dl                                        sitruunamehua (jos tykkäät sitruunasta laita pari rkl enemmän)
1 rasia                                    Mascarponejuustoa
1 rasia                                    Viola appelsiinijuustoa (yhteensä juustoja 400 gr)
2-3 rkl                                    appelsiinimarmeladia
1 purkki,2,5 dl                       Flora Vanilla vispautuvaa vaniljakastiketta
1 dl                                        hienoa sokeria (sokerin määrää kannattaa ihan maistamalla testata)
½ tl                                        sitruunan raastettua kuorta (voi jättää poiskin)
(2 tl                                        vaniljaa)
2 kpl                                       munan valkuaista

1. Laita liivatteet kylmään veteen pehmentymään.

2. Raasta hyvin pestyn sitruunan  kuori ja purista mehu (voi olla että tarvitset 2 sitruunaa)

3. Vispaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.

4. Vispaa Flora Vanilla.

5. Sekoita eri astiassa tuorejuustot ja lisää appelsiinimarmeladi, sokeri, sitruunankuori ja       vaniljasokeri, mikäli haluat enemmän vaniljan makua.
Kun vispaat tässä järjestyksessä, ei sähkövatkaimen vispilöitä tarvitse välillä pestä. Eli valkuainen kannattaa vispata ensin!!!

6. Sekoita vispattu vanijakastike juustoseokseen.

7.Kuumenna sitruunamehu (ei kannata kiehuttaa, ettei liivatteet menetä tehoaan!) ja liuota liivatteet siihen. Anna jäähtyä hiukan, mutta niin, ettei ala hyytyä!

8. Kaada liivate-sitruunamehu ohuena nauhana juustoseokseen koko ajan hyvin sekoittaen.

9. Lisää viimeiseksi vispatut valkuaiset kevyesti nostellen, mutta kuitenkin niin, että seos on tasaista.

10. Kaada seos vuokaan muruseoksen päälle, peitä vuoka vaikkapa kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa 4-5 tuntia tai yön yli.

Koristele haluamallasi tavalla.
Tein sokerimassasta kukantapaisia ja käytin joululta jääneitä piparkakunkoristeita
Lopputulos iloisen värikäs, ehkä lastenkutsuille sopivin!!

Kakun täytteen rakenne on todella pehmeä, moussemainen, kun ei käytä liikaa liivatetta.
Seuraksi kuppi oikein vahvaa, hyvää kahvia!






2 kommenttia:

  1. Hei ja kiitos ohjeesta :) Asun Ruotsin puolella ja en oo kyl hokannu tota appelsiinijuustoa :O mut josen löydä,niin mitä vois käyttää sen tilalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos et löydä appelsiini(sitruuna-, mango-) tuorejuustoa, niin laita vastaava määrä maustamatonta ja mausta se lisäämällä appelsiinimarmeladin määrää, sitruunan tai appelsiinin raastettua kuorta! Jos lisäät jotakin nestemäistä (esim.sitruunan tai appelsiinin mehua), silloin on laitettava vastaavasti liivatetta hiukan enempi!

      Poista