15.10.2018

VHH-ruokailua (osa 2.)

Edellisessä jutussani lupailin kertoa hiukan ruuista ja leivonnaisista, mitä olen tämän puolen vuoden aikana tehnyt ja syönyt.
Tässä osassa keskityn ruokiin, mutta mitään tarkkoja reseptejä niistä ei mielestäni tarvitse antaa, ainakaan suurimmasta osasta.
Ruoka-aineiden hiilihydraatit voi jokainen tarkistaa esim. osoitteesta Fineli.fi. Sieltä kohdasta ravintotekijä/perusravintoaineet/imeytyvä hiilihydraatti/100gr.

Alkuun yritin pitää hiilarit alle 20 gr/vrk ja siihen saakin olla tarkkana, koska tuo määrä tulee hyvin helposti täyteen ja ylittyy moninkertaisesti ilman kontrollia, vaikka ei käytäkään viljatuotteita, pastaa, riisiä, perunaa tai sokeria.

Monet eivät varmasti tykkää tästä ruokavaliosta, koska tässä pitäisi lisätä hyvälaatuista rasvaa, ja jopa voita ja kermaa, hiilareitten tilalle. Eikä sitä proteiiniakaan saisi määrättömästi syödä.
Kuten jo edellisessä jutussani kerroin, en mitannut, enkä punninnut mitään, enkä miettinyt hiilareitten, rasvan ja proteiinin määriä suhteessa toisiinsa.
Tämä ei ole ollut siis oikeaoppinen vhh-ruokavalio. Ohjeet siihen löytyvät kyllä netistä.

Kerron tässä vain ihan pelkästään omakohtaista "ohjelmaani".

Ruokavalioni muodostui hyvin pitkälle alkuun kananmunista, juustoista, lihasta, kalasta, vihreistä vihanneksista (ei herne), erilaisista kaaleista, avokadosta, hiukan rahkaa, smetanaa, kermaa, rasvoina voi ja extra virgin oliiviöljy. Ja kaikesta tarkistin hiilarit ja yritin pitää sääntönä, että HH alle 5 gr/100 gr ja alle 20 gr/vrk. Tavoitepainoon päästyä voi hiilareita alkaa nostaa, mutta ei kertarysäyksellä, vaan vähitellen kokeillen. Vaaka kyllä kertoo, jos tulee liikaa.

Aamupala oli alkuun munakas erilaisilla täytteillä; tonnikala, lohi, sienet, juustot,  nakit (niitäkin löytyy hyvin pienillä hiilareilla) ja usein laitoin ensin pannulle viipaleen pari pekonia ja nesteeksi munakkaaseen kermaa.
Kermakahvia kokeilin, mutta se närästi minua. Nykyisin saatan laittaa kahviin teelusikallisen kookosöljyä. Eikös ennen jotkut vanhemmat ihmiset laittaneet voita kahviin ja jopa suolaa?

Kaikki kaalit ovat vähähiilarisia ja niistä voi valmistaa monenlaista; keittoja, pataruokia, laatikoita.. Perunamuusin tilalle tuli kukkakaalipyree.

Kaalipadasta jätin vain pois aiemmin käyttämäni riisin. Tomaattejakaan ei passannut popsia ihan entiseen malliin, koska jo parista isohkosta tomaatista kertyi helposti kolmasosa päivän hiilareista. (Tomaatti HH 3,5gr/100 gr ja kurkku vain 1,4 gr/100gr)

Kaali-jauhelihapataa, sienisalaattia smetanakastikkeella ja salaattia.


Keväällä aloin saada katiskasta kalaa.

Voissa paistettua haukifilettä ja

sen lisäksi keitettyä kukkakaalia, Aurajuustoa, fetaa ja vihanneksia



Lihapullat valmistin maustamalla jauhelihan ja joskus lisäsin hiukan kananmunaa ja juustoraastetta.

Lihapullat ja salaatti juustoilla ja avokadolla,kastikkeeksi yleensä oliiviöljyä.

Kevät ja grilliherkut sopivat tähän systeemiin oikein hyvin. Nykyisin saa jopa täysin 0-hiilarisia makkaroita, tai että HH on todella vähän

Perheen "kokki" grillaili pihvejä ja makkaroita.

Niiden kylkeen vain salaattia majoneesilla.


Munakoisovuoka (Melanzane alla Parmiggiana), kasviskastiketta sekä juustoja (parmesan, mozzarella) väleissä.

Munakoisovuokaa.



Parsaa ja paistettua lohta.

Kesäkurpitsaa käytin paljon, koska sitä oli itsellä kasvamassa ja siitä saa niin monenlaista ja myös helpon pikaruuan, "pyttipannun". Tietenkin myös uunipaistoksia ja erilaisia sosekeittoja. Kesäkurpitsapyöryköiden resepti on täällä blogissani, mutta korppujauhot korvasin Pofiberillä(perunakuitua).



Broilerin koipea, kukkista ja salaattia.
Kaali-jauheliha-mustatorvisieni laatikkoa nesteenä smetanaa tai kermaa.

Itse kasvattamiani kurkkuja suolasin melko paljon, mutta nyt aivan uudella reseptillä, eli ilman sokeria.





Papuja kasvatin itse ja katkopapu on ainoa vhh-papulajike. Pavuista, samoin kuin kesäkurpitsasta saa helppoa pikaruokaa paistinpannulla lisäämällä sipulia, tomaattia, juustoja tai jotakin lihaa/makkaraa.
Pinaatti sopii myös hyvin

Pinaattia ja papuja.



Perheen kokki hemmotteli minua sitten hiukan paremmilla ruuilla joskus viikonloppuisin.

Punaviinihärkää hyvällä kastikkeella, kukkakaali-parsakaaligratiinia ja salaattia.


Jälkiruokiakin teki tietty mieli ja kotimaisista marjoista ovat vadelmat ja karpalot vähähiilarisimpia.
Niitä söin rahkan tai jugurtin kanssa ja makeudeksi karppisokeria. Karppisokerista enemmän leivonnaisosiossa.
Hedelmissä on melkoisesti hiilareita, mutta omenaa olen käyttänyt jonkin verran.









Tämä on vain pintaraapaisu ruuistani, mutta pääjuoni selvinnee kuitenkin.
Vettä/vissyä täytyy juoda paljon päivän mittaan. Minulla meni kahvia tavallista enemmän.
Suolaa ei passaa jättää pois ruuista, koska tällä ruokavaliolla poistuu nestettä melko tehokkaasti ja siinä samalla myös suolat (natrium, kalium, magnesium).

Seuraavassa osassa kerron sitten leivonnaisista;  sämpylät, pitsat ja makeat kakut ja piirakat ja annan myös reseptit kaikkiin.
Niitä ei kannata ruveta tekemään ensimmäisten kuukausien aikana, koska niistä tulee väkisinkin enemmän hiilareita kuin ruuasta.


Lopuksi vielä esimerkki, miten eineskalapyöryköistä, nakeista, kukkakaalista, salaatista, juustoista ja suolakurkusta ja etikkapunajuuresta koottu pika-ateria menee vhh-ruokavalioon.
Tietenkin kaikkea, missä on lisäaineita, pitäisi välttää, mutta kiireessä voi joskus mennä helpomman kautta.




 Seuraavaksi sitten leivotaan:  tehdään pitsaa erilaisilla pohjataikinoilla, suolaisia piirakoita, sämpylöitä sekä makeita leivonnaisia.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti