Saavuin Lefkakselle lauantaina 15.6. ja Suomen +13° lämpeni heti yli kaksinkertaiseksi. Saaren tärkein tuote on oliivi kaikissa muodoissaan; puuna, öljynä ja oliiveina. Ja kyllä tätä paksua kullanvihreää eliksiiriä, oliiviöljyä olikin lisätty runsain lorauksin kaikkiin ruokiin.
Vieläkin voin aistia tavernoiden liepeillä leijuvan yrttien, oliiviöljyn ja grillattujen ruokien makuhermoja kutkuttavan tuoksun. Sitruunaa käytettiin myös hyvin paljon, sitä tuotiin lohkoina lähes jokaisen ruuan kanssa ja sitä oli aina vesilasissa viipaleina jääpalojen kanssa. Mutta sitähän oli helposti saatavilla, kun joka puolella näkyi sitruuna-sekä appelsiinpuita, joissa oli kypsiä hedelmiä. Muuten mausteiden käyttö oli hyvin maltillista; ruuat olivat maukkaita, mutta eivät tulisesti maustettuja.
Tervetulotilaisuus oli Taverna Pinewoodissa ja jäimme sinne myös ruokailemaan. Ja milläs muulla viikko käynnistyisi paremmin kuin kreikkalaisella salaatilla(Horiatikilla) ja tsatsikilla. Näiden kanssa tuodaan aina myös leipää.
PINEWOOD TAVERNA, Nidri
Tällä saarella Horiatikissa oli aina tomaattia, kurkkua, vihreää paprikaa, punasipulia, oliiveja, fetaa, jonka päälle oli ripautettu oreganoa ja lorautettu kunnolla hyvää oliiviöljyä. Tsatsiki on lähes kaikille tuttu jugurtti-kurkku-valkosipuli seos, johon voi laittaa hunajaa, minttua, suolaa ja tietenkin oliiviöljyä.
Pääruuan kokosimme hyvin yleiseen kreikkalaiseen tyyliin mezeistä eli erilaisista alkupaloista, jotka sitten jaoimme keskenämme.
KALI OREKSI! Eli hyvää ruokahalua!
MAKIS FAMILY TAVERNA, Ligia
Sunnuntai-iltana ajelimme kolmisin, Suvi, hollantilainen Maaike ja minä Ligian kylään Makis Family Tavernaan, jonne tavernan omistaja Makis "The Greek God" oli meidät kutsunut. Kokosimme aterian taas mezeistä ja pääsimme näin maistelemaan useampia Makiksen herkkuja.
Etualalla herkkusieniä juusto-kermakastikkeessa, niiden takana Snowy-salaatti, jossa oli juustoa ja jotakin pikimustaa kastiketta, joka jäi minulle salaisuudeksi. Tällä kertaa emme tilanneet tsatsikia vaan vasemmalla oleva tsatsikinnäköinen tahna on Tirokafteria, joka oli minulle uusi tuttavuus. Se valmistetaan fetasta, oliiviöljystä, viinietikasta ja maustetaan oreganolla ja tulisella chilillä(paprikalla). Näiden takana friteerattuja kesäkurpitsapyöryköitä ja juustokroketteja. Taaimmaisena filotaikina kinkku-juustorullia.
Todella hyviä kaikki!
NIKITAS TAVERNA, Ag..Nikitas
Maanantaina vuokrasimme näppärän Volkswagen Polon ja lähdimme saarikierrokselle.
Ensimmäinen ruokapaikkamme oli saaren länsirannalla Ag.Nikitaksen kylässä Nikitas Tavernassa.
Ja Horiatikillahan sitä piti taas aloittaa! Tomaatit ovat niiiin hyviä täällä, kun ovat saaneet kasvaa makeiksi auringonpaisteessa!
Tilasin pääruuaksi Moussakan ja onneksi tilasin, sillä varmasti elämäni paras Moussaka. Lefkaksella saattoi maistaa kanelin monessa eri kohdassa-niin pää-kuin jälkiruuissa ja jopa juomissa ja niin tämänkin Mussakan jauhelihakastikkeessa. Jo kauan sitten kreetalainen perheenäiti kertoi minulle, että he käyttävät kanelia tähän ruokaan ja se on mielestäni piste iin päälle.Kuten näkyy, en malttanut olla maistelematta herkkuannostani ennen kuvan ottoa!!
Suvin valinta oli täytetyt tomaatit, jotka eivät hävinneet herkullisuudessa omalle annokselleni.
PONDI
Viehättävässä Pondin merenrantakylässä nautin ensi kertaa kreikkalaisten suosimaa jääkahvia Frappea.
Kreikkalaiset tilaavat sen yleensä sokerilla ja maidolla, mutta minä en yleensä lisää niitä kahviini, joten en siis nytkään. Todella täyteläinen vahva kahvinautinto!
RAVINTOLA SYMPOSIO, Nidri
Päivä oli ollut pitkä ja rankka, joten illalla oli vielä pakko mennä syömään jotakin.
Ravintola Symposio osoittautui hyväksi valinnaksi tai Suvihan oli ehtinyt testata kaikki käymämme ruokapaikat jo etukäteen.
SAARISTORISTEILY
Tiistaina osallistuin saaristoristeilylle Ionian Star -laivalla. Mukana oli porukkaa monesta eri maasta ja tällä kertaa pysähdyimme aterioimaan autiolle rannalle, missä laivan miehistö grillasi meille souvlakivartaita ja oppaat, Joanna ja Suvi valmistivat Horiatikia. Ruokailu tapahtui pyyhkeitten päällä rantahiekalla.
RAVINTOLA ROOTS, Nidri
Iltamyöhällä suunnistimme ravintola Rootsiin.
Minun valintani täytetty broilerin rintaleike..
Jälkiruuaksi saimme "maailman parasta sitruunapiirakkaa" ja se oli todella maineensa veroista!
GREEK TAVERNA MAMMA MIA, Nidri
Keskiviikkoiltana olimme varanneet pöydän Mamma Mia Tavernan suosittuun kreikkalaiseen iltaan, jossa oli elävää buzukimusiikkia, omistajan tanssi-,laulu-ja soittoesityksiä. Lisäksi hän opasti yleisöäkin kreikkalaisen tanssin askelkuvioihin.
Alkupaloiksi tilasimme kuvassa olevia Dolmadakioita eli viininlehtikääröjä. Ne tarjoiltiin kylminä ja olivat niin hyviä, että olisin voinut syödä koko annoksen. Lisäksi otimme hiukan kuvassa näkyvää Saganakia, josta kuva jo aiemmin.
Suvin pääruoka Swordfish Souvlaki(Miekkakalavartaat)
Minun Beef Stifado eli naudanlihapata, jossa pikkusipuleita ja porkkanaa sekä mausteita.
TOMATO TAVERNA, Sivros
Torstaina ajelimme hiukan kauemmas sisämaahan melko korkealle vuoristoon, Sivroksen pikku kylään, josta avautui upea näkymä kauas alas Vasilikin merenrantakylään. Paikka oli kaunis ja ruoka erittäin hyvää, hiukan erilaisempaa kuin muualla saamani ja siksi on harmi, että matkailijat ehkä harvemmin löytävät tätä viehättävää paikkaa.
Tilasimme taas kolmisin erilaisia mezeitä(alkuruokia).
Horiatikisalaattia,tsatsikia, lihapyöryköitä ja kesäkurpitsapyöryköitä.
Jälkiruuaksi meille tuotiin viipaloitua banaania, johon oli valutettu päälle siirappimaista ruusuhilloketta. Se keitetään ruusun terälehdistä, sokerista ja vedestä niin kauan, että muodostuu ruskea siirappimainen hilloke. Valitettavasti siitä ei ole kuvaa, mutta voin kertoa, että se oli taivaallisen hyvää!
LAKIS TAVERNA, Spartochori, Meganissin saari
Jo toinen kreikkalainen ilta ruokailuineen ja tanssiesityksineen. Mentiin laivalla Meganissin saarelle Lakiksen Tavernaan. Siellä meitä vastaan tulvi tavernan nurkassa olevasta suuresta uunista grillatun kanan houkutteleva tuoksu. Ruokalistalta sai valita tätä "Maman kanaa", porsaankyljyksiä tai täytettyjä tomaatteja. Alkuruuiksi saimme Horiatikia, tottakai, tsatsikia, friteerattuja kesäkurpitsaviipaleita ja papuja ja porkkanoita tomaattikastikkeessa.
Takanurkassa uuni, jonka vartaassa kanat grillautuivat. |
CAFE di PARIS, Nidri
Perjantai, lomaviikon varsinainen viimeinen päivä ennen kotiinlähtöä ja rannalle lähtiessämme pistäydyimme iltapäivällä Cafe di Parisissa pitsalla ja salaatilla.
Pizza Vegetariana ja tonnikalasalaatti. Yksi parhaita syömiäni kasvispitsoja ellei paras!
Rannalta tullessa poikkesimme nautiskelemaan Frozen Jugurtit(jäädydetty jugurtti) samassa paikassa. Melkeinpä jäätelön voittaa tämä herkku, jonka päälle pyysimme italialaisia marachinokirsikoita ja suklaakastiketta. NAM!!
RAVINTOLA MAISTRAL,Nidri
Viimeisen illan ateriointi ravintola Maistralissa.
Joku saattaa ihmetellä, miksi en syönyt juurikaan kalaruokia, mutta minähän syön kalaa kotona kesät talvet, joten jätin sen tietoisesti nyt väliin.
Kaikkia kreikkalaisen keittiön herkkuja ei viikossa ehdi kokeilla ja aivan oman lukunsa ansaitsisivat kaikki ihanat leivokset ja muut leivonnaiset-tiropita, ladopita(makea öljypiirakka) ja baklava ym.ym.
Mussakaa aion valmistaa pikapuoliin omassa "Pienenniemen Tavernassani"! Horiatikia teen lähes viikoittain!
Sinulla on ollut hieno ruokamatka
VastaaPoista