30.6.2013

Lefkas 15.-22.6.2013: tulopäivä ja saarikierros vuokra-autolla.

Ei ollut kovin vaikea tehdä lähtöpäätöstä Kreikkaan Lefkaksen saarelle, kun lämpömittari oli Suomessa näyttänyt jo jonkin aikaa vähän yli 10° lämpötiloja. Lisäksi siellä olisi vastassa erittäin läheinen "henkilökohtainen opas"!
Lefkakselle oli juuri luvattu lämpenevää ja sateetkin olivat loppumassa, mikä tarkoittaisi siellä n.30° ja ylikin meneviä lukemia!
Lento Suomesta Prevezan Aktion lentokentälle kestää vain n.3h 20 min ja kuljetus kentältä Nidrin kylään nelisenkymmentä minuuttia. Ja vaikka Lefkas on saari, sinne pääsee autolla siltaa pitkin. Muinoin se on ollut mannerta, mutta jotkut siirtolaiset ovat kaivaneet kanaalin sen ja mantereen väliin.


Saari on vain n.35 km pitkä ja 15 km leveä ja n.70% pinta-alasta on vuoristoa, jonka korkein huippu Stavrota on 1182 m korkea. Nidri on suunnilleen itäisen reunan puolivälissä eli Kreikan mantereen puolella.

Tulopäivän iltana olin melko väsynyt ja tyydyin katselemaan maisemia infotilaisuuden jälkeen Pinewood Tavernan terassilta niin paljain silmin kuin kameran linssinkin läpi.

Nidrin kylän toisella puolen kohoavat korkeat vuoret...
ja toisella puolen on meri - taustalla häämöttää manner-Kreikka
Nidrin ja mantereen välissä on saaria, mm.se kuuluisa Scorpios.
Mikäs hätä minulla, kun opas oli koko ajan mukana!

Lefkaksella kannattaa vuokrata auto ja se onkin kuulemma suosittua täällä. Koko saaren ehtii melko hyvin tutkailla päivässä-parissa. Joku varmasti nyt ajattelee, että muutamassa tunnissahan tuon kiertää, mutta on huomioitava, että tie mutkittelee koko ajan ja on jyrkkää nousua ja laskua eli se sanonta, että "omat perävalot näkyy koko ajan", pitää täällä jos missä paikkansa!!
Eli näppärä Volkswagen Polo alle ja matkaan-minä "kartanlukijana"!! No, tottavie en istuis nyt tätä kirjoittamassa, jos minun kartanlukutaitojen varassa olis oltu. Suvi näytti tuntevan reitin ja ajeli kuin kotona Suomessa!
Ensin siis auton nokka kohti saaren pääkaupunkia Lefkadaa, jonne oli ehtinyt tulla jo moni muukin, sillä melkoisen haasteellista oli löytää parkkipaikkaa. Sataman liepeille kuitenkin parkkeerattiin, lie se ollut luvallista tai ei, mutta niin oli muutkin tehneet.


Lefkadan sataman liepeillä
Suunnistimme keskustaan pitkin kävelykatua

Varsinaista hedelmä- ja vihannestoria en nähnyt ainuttakaan, mutta marketin tarjonta oli kyllä melko kattava!

Kirkko Lefkadassa

Kellotorni
Performanssitaiteilija
Satamaa

Matkaa jatkettiin pääkaupungista pitkin saaren länsirantoja kiemurtelevaa tietä. Maisemat ovat henkeäsalpaavan kauniita, korkeuserot valltaisat, luonto kaunista. Täällä on kuulemma paljon villieläimiä ja luonnon kasvien määräkin on uskomaton, vaikka näyttäisi äkkipäältään, että on vain yhtä ja samaa pinjaa ja sypressiä.

Huikea näkymä näköalapaikalta matkalla kohti Ag.Nikitaksen kylää.

Ag.Nikitaksen rannalta

Ruokailu viehättävässä Nikitas Tavernassa

Matka jatkui kohti Pondin rantakylää. Tämä väli oli niin haasteellinen minulle, etten juuri kuviakaan ottanut-keskityin vain pysyttelemään joten kuten hyvävointisena!!!

Tie laskeutuu jonnekin alas ...
Lähestymme Pondia
Pondin kylää

70% saaren pinta-alasta on vuoristoa

Seuraava pysähdyspaikkamme oli Sivotan rantakylä.

Sivotan kylää


Taloja ylhäällä vuorenrinteesä Sivotan kylän laidalla

Sitten olikin jo matka lopuillaan ja lähdimme kohti Nidriä.

Vlichon kylä ja lahti lähellä Nidriä

Tällä kierroksella keskityimme enemmänkin maisemien ja pikkukylien ja rantojen katseluun, sillä seuraavaksi olin lähdössä saaren ympäri kansainväliselle bussiretkelle, jonka ohjelmassa oli sitten linnoitusta, kirkkoja, luostari ja käsityöläiskylä yms.historiallistakin tietoa saaresta.

Bougainvillea loistossaan

Tähän aikaan kesästä saari oli täydessä kukkaloistossa ja niistä teenkin vielä aivan oman stoorinsa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti