12.6.2013

Raijan kesäkeitto

Oltiin pienellä porukalla talkoohommissa raivailemassa rakennusjätteitä pihamaalta serkkujen luona ja siellä oli emäntä (keittiöalan ammattilainen)valmistanut niin hyvää kasvissoppaa, että piti kokeilla minunkin. Hieman kyselin, mitä hän oli siihen laittanut ja sainpa häneltä vielä melkoisen puskan lipstikkaa(liperiä)kotiintuomisiksi.
Kuivatin osan näistä hiukan sellerintuoksuisista ja -makuisista yrteistä ja osan pakastin. Itse tykästyin makuun, koska pidän selleristä.
Minulla ei ollut aivan kaikkea sitä, mitä ko.sopassa oli, mutta tähän voi jokainen laittaa juuri niitä kasviksia ja juureksia, mistä itse pitää ja samoin maustaa täysin mieleisekseen.
Ruuanlaittohan on todella luovaa ja kokeilevaa!!

perunaa/bataattia pikkukuutioina (minulla ei ollut bataattia)
porkkanaa
palsternakkaa (laitoin karkeana raasteena)
paprikaa, keltaista, punaista, vihreää
sipulia
Koskenlaskija Voimakas sulatejuustoa
kasvislientä
kuivattuja yrttejä (lipstikkaa, timjamia, rakuunaa) varovaiset ripaukset kaikkia
öljyä
ripaus sokeria ja suolaa, mikäli tarvitsee, koska suolaa tulee juustosta ja kasvisliemestä
(kukkakaali ja alkukesän ohuet herneenpalot sopisi myös hyvin, mutta minulla ei niitä nyt ollut)

päälle runsaasti hienonnettua ruohosipulia ja persiljaa

Freesaa pilkotut porkkanat, paprikat, sipuli ja palsternakkaraaste öljytilkassa. Älä anna ruskistua.
Laita kaikki ainekset kiehumaan kasvisliemeen, myös kuivatut yrtit ja ripaus sokeria.
Kun nämä ovat lähes kypsiä lisää sulatejuusto, tarkista suola ja muut mausteet ja keitä, kunnes juusto on sulanut.
Lopuksi pinnalle ruohosipuli-ja persiljasilppua.

Lopputulos on hiukan makeahko, mikä sopii hyvin tälle kasviskeitolle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti