1.12.2014

Fanouropita (Kreikkalainen kakkuresepti)

Tämä resepti löytyi kirjastosta lainaamastani kreikkalaisten ruokien ja leivonnaisten keittokirjasta.
Tässä suora lainaus reseptin ohessa olleesta tekstistä.

"Monet kreikkalaiset rukoilevat Pyhältä Fanouriosilta apua etsiessään kadonneita ihmisiä, eläimiä ja jopa tavaroita. Hänen päiväänsä juhlitaan 27. elokuuta. Tältä pyhimykseltä apua anova nainen leipoo fanouropitan ja vie sen kirkkoon siunattavaksi. Leipojien kesken onkin varsinainen kilpailu siitä, kuka valmistaa parhaan ja herkullisimman kakun. Messun jälkeen kakut nautitaan joko kirkossa tai ne vaihdetaan naapureiden kesken ja syödään myöhemmin kotona".

5 dl                                              appelsiinimehua
2,5 dl                                           neitsytoliiviöljyä
4 dl                                              hienoa sokeria
1 dl                                              tummaa siirappia
8 dl (vajaa)                                  vehnäjauhoja
1 tl                                               soodaa
½ rkl                                            neilikkaa
½ rkl                                            kanelia
ripaus                                          muskottipähkinää
175 gr                                          rusinoita
85 gr                                            rouhittuja saksanpähkinöitä

Puolitin tämän annoksen, koska vaikutti melko suurelta ja paistoin irtopohja-kakkuvuuassa, jonka pohjan ja reunan väliin pingotin leivinpaperin. Vuuan voitelin ja korppujauhotin tavalliseen tapaan.
Öljyn käyttö voin/margariinin tilalla on ehkä meille suomalaisille vierasta, mutta kannattaa kokeilla.

1. Vatkaa appelsiinimehu, oliiviöljy ja sokeri.
2. Sekoita siirappi joukkoon.
3. Lisää jauhot, sooda ja mausteet.
4. Lopuksi rusinat ja rouhitut pähkinät.

Paista 175° n. 30-40 min.
Jos kakku tummuu liikaa paistamisen loppuvaiheessa, peitä leivinpaperilla.
Taikina on melko löysää.
Lisäksi tämä on maidoton ja munaton eli soveltuu siksi monille!

Kakun päälle kokonaisia saksanpähkinöitä ja tomusokeria


Tämä kuvattu ilman salamavaloa


Kakku paranee vain säilytyksessä ja on todella mehevää ja hyvää.Ja suosittelisin malttamaan tämän maistelua seuraavaan päivään, jolloin maut ovat tasaantuneet.

Ja jälleen kerran; helppo valmistaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti