27.12.2014

Sukkia, sukkia..."neuloosi" iskee!

Joku mahtaa nyt ajatella, että tuli kirjoitusvirhe, mutta neuloosiksi tätä "tautia" nimittävät tuolla facebookin "Voihan Villasukka" ryhmässä!
Tulin liittyneeksi tuohon ryhmään samoin kuin muutamaan muuhunkin käsityöryhmään facebookissa joskus kesällä. Ja siitähän se innostus alkoi näihin kirjo- ja kuvioneuleisiin, jotka olivat minulle aivan uusi aluevaltaus.
Tähän saakka olin neulonut vain ihan perus saapassukkia, ehkä melko tylsiä malleiltaan ja väreiltään, mutta kuitenkin aivan käyttökelpoisia.

Ensi työkseni päätin yllättää ulkomailta syksyllä kotiin käymään tulevan tyttäreni polvisukilla! Ei siis enempää eikä vähempää kuin todella pitkiin, onneksi hoikkiin, sääriin kirjoneulepolvarit!
Kaupasta epämääräinen kasa erivärisiä Novitan Nalle-lankoja ja työ alulle!
Olisinhan tuota voinut valita hiukan paksumman eli 7Veljestä-langan, mutta ostettu, mikä ostettu!
Mitään mallia eikä ohjetta ollut, vaan ihan summassa aloin tehdä kuvioita värejä vaihdellen.
Ensimmäinen sukka meni purkuun, koska tuli liian kapea-kirjoneule ei nääs jousta juuri ollenkaan!

Harjoitustyöhän tämä oli, mutta suht tyytyväinen olin lopputulokseen, etenkin kun näin sukat omistajansa jalassa!!

Ikäänkuin olisin ottanut värit tuosta räsymatosta!

Tästä rohkaistuneena aloinkin tehdä sukkia tuttaville joulu- ym.lahjaksi. Luin kyllä jostakin iltalehdestä, että villasukat komeili ei-toivottujen lahjojen listalla ykkösenä!!
En antanut sen häiritä, vaan jatkoin neulomista tietäen, ettei kukaan kehtaisi ainakaan palauttaa saamaansa lahjaa, vaikkei nyt niin tykkäiskään!

Seuraavissa kokeilin valepalmikkoa ja ristiinvahvennettua kantapäätä! Lankana Novitan nalle!

Ystävättärelle, joka tykkää sinisestä!

"Broken Seed" malli ei ehkä jäänyt suosikikseni, mutta tulipahan kokeiltua ja jäivät toistaiseksi itselleni. Tämä kuvio saattais toimia paremmin joillakin muilla väreillä.  Tässä käytin joulunpunaista Nallea ja harmaasävyistä Nalle Taika-lankaa. Näihinkin tuli vielä valepalmikkoa ja ristiinvahvennettu kantapää eli monta kokeilua samalla kertaa!

Broken Seed -kuvio varressa.

Seuraavaan pariin käytin joulunpunaista Nalle Taikaa ja luonnonvaaleaa Nallea. Resorit ja jalkaterän päälysosa valepalmikkoa!Harmaasävyistä Nalle Taikaa piristettynä fuxialla ja vaaleanpunaisella. Taisin jäädä koukkuun tuohon valepalmikkoon, koska näissäkin sitä resoreissa ja pääliosassa!


Kaikissa edelläolevissa ovat kuviot täysin oman suunnittelun tuotosta tai en niitä sen kummemmin etukäteen suunnitellut, vaan kuviot ja värit muotoutuivat neuleen edistyessä

Seuraaviin sukkiin sain ohjeen ja tarkan neulekaavion Villasukka-ryhmästä ja väritkin otin lähes samat kuin näkemissäni sukissa oli. Ja tietenkin olin kysynyt luvan sukkien tekijältä!
Nämä tulivat joululahjaksi metsästystä harrastavalle veljelleni.
Lanka 7Veljestä, sekä tuo kirjava lanka 7Veljestä Tweed -lankaa. Tweed oli mielestäni hyvä tausta hirvikuvioille! Hirvet kudoin mustalla. Tummaruskeakin olis erottunut hyvin taustasta, mutta en löytänyt lähikaupastani mieleistäni ruskean sävyä.
Veljen vaimon jouluisensävyisiin sukkiin löytyi sukkaryhmästä söpö tyylitelty lammaskuvio. Erään tietyn koirarodun kuvaa hain, mutta kun en löytänyt, tyydyin tähän.

Ehkä nämä lampaiksi tunnistaa??

Kummipoikani vaimo ihasteli tyttäreni polvisukkia, joten lupasin tehdä hänelle lähes samanlaiset. Ja samansävyiset niistä tulikin, koska lankoja edellisistä oli runsaasti jäljellä. Koko oli siro 36-37, vaikka kuvassa terä näyttäis pitemmältä!Samalla tekaisin myös kummipojan pikkupojalle pikkuruiset heppasukat! Heppakuvio villasukkaryhmästä!Sitten olikin vuorossa kissat! Eli sukat kahdelle "kissaihmiselle"! Kovin vaikeaa ja monimutkaista kuviota en uskaltanut ottaa näihinkään, mutta löytyi onneksi hyvin helppo, kuitenkin selkeästi kissannäköinen kuvio! Ja mistäs muualta kuin "Voihan Villasukka" ryhmästä! Lanka näissäkin molemmissa Nallea.
Naapurin miehellä lähestyi syntymäpäivä, mutta mitään isompia juhlia eivät pitäneet. Siitä huolimatta ajattelin hänellekin sukat tekaista. Nyt vain piti löytää miehisemmät värit ja kuviot.
Hän on metsässä paljon puuhasteleva henkilö ja "Sukupolvien Silmukat" kirjasta pisti silmääni todella vanha, peräti 1890-luvulta oleva malli, Metsäpirtti-sukat.
Langaksi otin 7Veljestä "metsäisiä" värejä ja alkuperäistä kuviota ja mallia käytin vain osittain.
Kantapää ristiinvahvennettu.

Kantalapun päällä lumihiutaleita!!!

Seuraavat sukat ovat taas täysin omaa mallia 7Veljeksestä ja koko n.46!Vielä yhdet 46 numeroiset Viidakkosukat (7Veljestä Viidakko-lanka!) tekaisin tässä joulun aikaan poikani toivomuksesta! Olen nähnyt näistä Viidakko-langoista tehtyjä sukkia ja joskus värit asettuvat melko erikoisesti! Etenkin musta-valkoisessa musta väri saattaa muodostaa valkoiselle pohjalle mustan "möykyn"!! Yllättävän hyvin asettui tämä värisävy!
Näiden sukkien neulominen tuntui liiankin helpolta, koska käytössä koko ajan vain yksi ja sama lanka ja pääteltävänäkin VAIN neljä langanpäätä!
Luulen, että vielä on pakko neuloa jotakin "varastoon", ennenkuin siirryn virkkuukoukkuun ja ohuempiin puuvillalankoihin!


Joulupukki muisti tällaisella lankapaketilla ja entisiäkin lankoja löytyy varmasti moneen sukkapariin!

Mikäs sen mukavampi tapa viettää talvista iltaa; neule, glögilasi ja piparia!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti