23.9.2014

Vihannekset pois talven alta

Tuntuu, ettei siitä ole kuin hetki aikaa, kun rakennettiin naapureiden kanssa minulle "kasvihuoneen" tapainen suoja tomaateille yms.!! Siksi varmaan tämän aamun räntäsade ja parin asteen pakkanen pääsi yllättämään kuin talven tulo autoilijat Etelä-Suomessa! Joka syksy se tapahtuu-ennemmin tai myöhemmin-ja aina se muka tulee yllättäen!

Pakko oli vilkaista ikkunasta pari kertaa ennen kuin uskoi todeksi! Räntää tuli taivaalta ja melkoiset tuulenpuuskat taivuttelivat suuria mäntyjä rantakallioilla. Tuuli oli viskellyt pihalla tavaroita ja yksi pikku haaverikin oli tapahtunut; marjan puhdistussihtini oli rikkoontunut! Onneks tältä syksyltä on marjat puhdistettu ja minulla on toinenkin sihti. Se on suurempi, enkä siksi oikein tykkää siitä! Siihen tulee ottaneeksi aina liikaa marjoja ja sit on ranteiden nivelet kuin tulessa sen painon alla! Onko pakko ahnehtia? Ei ne marjat tule puhtaiksi sen nopeammin...

Järvellä näytti näin syksyiseltä.

..eikä pihassakaan ollut sen kesäisempää!

Olis minun pitänyt uskoa naapuria, joka soitti eilen illalla ja kertoi ottaneensa raa'at tomaatit sisälle. Kävin vain sulkemassa kopperoni etuseinän ja siirsin taivasalta yhden munakoisoruukun myös sinne.
Amppelitomaatit jäivät roikkumaan avokuistille!

Ei auttanut kuin heti ennen aamukahvia rynnistää astioiden kanssa ulos räntäsateeseen pelastamaan, mitä pelastettavissa oli. Ei siellä kuitenkaan mikään ollut jäätynyt, mutta ei kai tomaatit ja munakoisot kovinkaan kylmästä tykkää! Muutama pieni kesäkurpitsakin oli vielä tuloillaan. Olivat säilyneet lehtien suojassa aivan hyvinä!

Tällaisen saaliin keräilin aamutuimaan

Toivottavasti nuo tomaatit kypsyvät sisälläkin. Munakoisoista jäi osa aika pieneksi-voineeko niitä keskenkasvuisia(raakoja)käyttää? Voivat olla kitkeriäkin?
Olen luvannut valmistaa kotiväelleni ja yksille naapureille kreikkalaisen aterian eli Mussakan ohjeita etsiskelemään! Olen tehnyt kyllä ennenkin, mutta koetan hakea parasta mahdollista ohjetta. 

Komeimman munakoison olin "pelastanut"jo aiemmin.Perunat (kolme tällaista satsia) ehdin saada kellariin kuivalla, aurinkoisella säällä viikko sitten.

Samoin huonosti kasvaneet sipulini ovat olleet pitkään halkoliiterissä pahvilaatikoissa kuivumassa. Toin ne sisälle tänä aamuna-vajaa muoviämpärillinen.

Puolukka oli viimeisimpiä säilöttäviä. Sitä oli todella hyvin tänä syksynä. Poimin 11 ämpärillistä itselleni. Energiani ei riittänyt nyt myyntiin poimimiseen!

Pulmupuolukkaa tulossa
Parista ämpärillisestä tein Pirkan ohjeella Pulmupuolukkaa ja osan survoin pakasteeseen pienellä sokerilisäyksellä. Pakasteeseen jemmaamieni mustaherukoiden kanssa mehustin osan.
Tais tulla hiukan liikaa, mutta säilyväthän nuo, jos ei ensi syksynä sattuis tulemaankaan näin hyvin!

Viimeiset pari ämpärillistä!

Loppukevennyksenä kuin Maikkarin uutisissa, kuva  hauskasta haaparouskukaksikosta!Tämä parivaljakko kasvoi näin taiteellisesti. Luulisi, että olen ne  asetellut kuvaa varten, mutta ihan luonnon tekoja on!
Todennäköisesti ovat olleet kiinni toisissaan jo maan alla ja, kun isompi sieni nousi pintaan, niin pienemmän sienen jalka napsahti poikki ja se jäi kököttämään "emonsa"päälle!

Talven tuloa odotellessa kynttilät valaisemaan syksyn kaamosta! Ja villasukat jalkaan!!
Järven jäätymisveikkauskin tehtiin pari viikkoa sitten!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti