25.9.2017

Kaalikääryleet

Kaalikääryleet ovat herkkuani, mutta niitä ei tule tehdyksi kovin usein. Ovat mukamas niin suuritöisiä? Se suuritöisyys on enemmänkin tuolla takaraivossa. Kun näitä ryhtyy valmistamaan, kannattaa tehdä kerralla suurempi erä ja pakastaa osa.

n.1,5 kg                               keräkaali (muistakin kaaleista voi tehdä)
400 gr                                  jauhelihaa (minulla nautaa 17% rasvalla)
3/4 dl                                   puuroriisiä (laitoin risottoriisiä)
1 kpl                                    kananmuna
1 dl                                      maitoa (laitoin kerma-vesiseosta)
1-2 kpl                                 sipulia
suolaa ja mausteita (laitoin kuivattua meiramia ja minttua, musta- ja valkopippuria)

kääryleiden valelemiseen voi-siirappi-lientä ja uunipannulle hiukan kaalin keitinlientä
Koverra kaalista kantaa pois ja laita se kiehumaan veteen, johon lisäät hiukan suolaa. Ota uloimpia lehtiä kokonaisena sitä mukaa, kun ne ovat pehmenneet ja irtoavat hyvin.

Kuullota sipulia voissa, älä ruskista.

Keitä riisi lähes kypsäksi kasvis-/lihaliemessä.

Sekoita raaan jauhelihan joukkoon jäähtynyt riisi ja kuullotetut sipulit, sekä kaikki muut aineet. Jotkut hienontavat täytteeseen myös kaalin sisuksen, josta ei saa enää kunnon lehtiä käärimiseen, mutta en laittanut, koska täytettä oli jo ihan riitävästi noille lehdille.Kaalinlehdet valustumassa ennen täyttöä.
 Ohenna paksua lehtiruotia hiukan, niin saat ne helpommin käärityksi. Täytettä sopiva määrä lehdelle ja taita pääty, seuraavaksi reunat ja rullaa kääryleeksi. Aseta uunipannulle saumapuoli alaspäin.
Käytin melko pienetkin sisuslehdet, joten lopputulos oli hyvinkin erikokoisia kääröjä, mutta se ei haitannut kypsentämistä. Sulata voita muutama ruokalusikallinen kattilassa ja lisää siihen siirappia 3-4 rkl. Liemi voi tuntua tässä vaiheessa melko makealta, mutta kääryleiden kanssa paistuessa se imeytyy ja maku tasaantuu. Lisäsin myös tilkan kaalin keitinlientä.
Valele kääryleet tällä liemellä ja paista 175 asteessa n.40 min., minkä jälkeen käännä kääryleet ja lisää keitinlientä pannulle, mikäli neste on sieltä haihtunut. Jatkoin paistamista vielä n.30 min. Kannattaa kokeilla, milloin kääryleet ovat kypsiä.


Minun kääryleeni ovat hyvin erikokoisia, mutta ei se makua muuta!

Valmiit kääryleet. (höyry nousee)

Paistoliemestä ja kermasta voisi suurustaa kastikkeen, mutta en tällä kertaa tehnyt.
Puolukkasurvoksen kanssa herkkua!

Jospa minä vielä tänä syksynä saisin aikaan kreikkalaisia kaalikääryleitä "Lahanodolmades", joita minun on niin monesti pitänyt tehdä.
Kaalikääryleet kasvisversiona ovat myös todella hyviä.

Kotonani tehtiin ennen etenkin syksyisin suuret määrät kaalikääryleitä, kun kaalia oli kasvatettu itse ja jauhelihaa saatiin myös omasta takaa. Jostakin kumman syystä äiti ja tätini solmivat kääryleet kiinni kalastajalangalla. Hyvin pysyvät koossa ilman sitomistakin.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti