n.1,5 kg keräkaali (muistakin kaaleista voi tehdä)
400 gr jauhelihaa (minulla nautaa 17% rasvalla)
3/4 dl puuroriisiä (laitoin risottoriisiä)
1 kpl kananmuna
1 dl maitoa (laitoin kerma-vesiseosta)
1-2 kpl sipulia
suolaa ja mausteita (laitoin kuivattua meiramia ja minttua, musta- ja valkopippuria)
kääryleiden valelemiseen voi-siirappi-lientä ja uunipannulle hiukan kaalin keitinlientä
Koverra kaalista kantaa pois ja laita se kiehumaan veteen, johon lisäät hiukan suolaa. Ota uloimpia lehtiä kokonaisena sitä mukaa, kun ne ovat pehmenneet ja irtoavat hyvin.
Kuullota sipulia voissa, älä ruskista.
Keitä riisi lähes kypsäksi kasvis-/lihaliemessä.
Sekoita raaan jauhelihan joukkoon jäähtynyt riisi ja kuullotetut sipulit, sekä kaikki muut aineet. Jotkut hienontavat täytteeseen myös kaalin sisuksen, josta ei saa enää kunnon lehtiä käärimiseen, mutta en laittanut, koska täytettä oli jo ihan riitävästi noille lehdille.
Kaalinlehdet valustumassa ennen täyttöä. |
Käytin melko pienetkin sisuslehdet, joten lopputulos oli hyvinkin erikokoisia kääröjä, mutta se ei haitannut kypsentämistä.
Valele kääryleet tällä liemellä ja paista 175 asteessa n.40 min., minkä jälkeen käännä kääryleet ja lisää keitinlientä pannulle, mikäli neste on sieltä haihtunut. Jatkoin paistamista vielä n.30 min. Kannattaa kokeilla, milloin kääryleet ovat kypsiä.
Minun kääryleeni ovat hyvin erikokoisia, mutta ei se makua muuta! |
Valmiit kääryleet. (höyry nousee) |
Paistoliemestä ja kermasta voisi suurustaa kastikkeen, mutta en tällä kertaa tehnyt.
Puolukkasurvoksen kanssa herkkua!
Jospa minä vielä tänä syksynä saisin aikaan kreikkalaisia kaalikääryleitä "Lahanodolmades", joita minun on niin monesti pitänyt tehdä.
Kaalikääryleet kasvisversiona ovat myös todella hyviä.
Kotonani tehtiin ennen etenkin syksyisin suuret määrät kaalikääryleitä, kun kaalia oli kasvatettu itse ja jauhelihaa saatiin myös omasta takaa. Jostakin kumman syystä äiti ja tätini solmivat kääryleet kiinni kalastajalangalla. Hyvin pysyvät koossa ilman sitomistakin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti