9.9.2017

Punertaa marjat pihlajan eli syksy on saapunut.

Kalenteri näyttää, että on syksy, mutta minusta tuntuu, että tämä on vain jatkumo kesälle. Sateinen kesä, samanlaisena jatkuu syyskuukin. Oli kai siellä kesässä muutamia aurinkoisia päiviä, mutta ei niin kovin pitkiä hellejaksoja. Ihan luontevasti, lähes huomaamatta tässä pujahdettiin elokuusta syyskuuhun eli kesästä syksyyn.

Meinasin keräillä pihlajanmarjoja pakasteeseen, mutta lienevätkö vielä kypsiä?

Luin jostakin, että pihlajanmarjat ovat todellista superfoodia. Vain kolme marjaa päivässä auttaa vaikka mihin vaivaan. Katsotaan tänä talvena, kun laitan niitä semmoisenaan pakasteeseen. Ovat ne kyllä melko karvaanmakuisia, mutta eihän lääke saa hyvää ollakaan.Joskus aurinkokin pääsi esiin sadepilvien väistyttyä.

Useina iltoina pilvet peittivät auringonlaskun


Sienimetsään teki mieli lähteä heti, kun sää sen vain salli. Joskus tuli tarvottua yli kymmenenkin kilometriä metsiä pitkin ihan huomaamatta sienien perässä. Metsässä on helppo antaa ajatusten lentää. Tuntuu kuin kaikki muu maailma olisi niin todella kaukana. Jotenkin siellä ei käy mielessä kaikki ne uhkat, joista nyt media jauhaa; terrorismi, ruuan loppuminen, luonnon katastrofit, ilmastonmuutos, ydinsota, pakolaisongelmat.  Ainoa riesa ovat hirvikärpäset, mutta ne eivät kuitenkaan uhkaa kenenkään henkeä.

Hirvikärpäsiä itsestäni nyppiessä panin huvittuneena merkille, miten urautunut sitä on joka asiassa! Avarassa metsässäkin huomaan kulkeneeni aina samoja reittejä, koska sinne on muodostunut selviä polkuja. Ehkä joku muukin on niitä jälkiä kulkenut? Hirvet, karhu? Hirven näinkin jo toisen kerran samassa paikassa.
Sienisaaliit eivät ole suuren suuria tänä syksynä, mutta oikein riittäviä minulle. Herkkutatteja ei ole löytynyt kuin ihan muutama ja viimeksi pienimmätkin olivat aivan toukan syömiä. Ja voi sitä iloa, kun löytää muutaman kantarellin tai suppilovahveroita, väsymyskin on kuin pois pyyhkäisty. Sen tuntee jaloissaan vasta kotiin raahustaessaan aivan viimeisillä sadoilla metreillä. Ehkäpä jalkoja painaa tietoisuus sienien perkaamisesta. Se on mielestäni sienestyksen ikävin puoli.  Olen hyvin tarkka sienten laadusta ja hylkään koko sienen, jos siinä on vähänkin toukan reikiä.
Onneksi kaikki muut, paitsi herkkutatit, ovat olleet hyvälaatuisia tänä syksynä.

Haaparouskuja

Suppilovahveroita

Kantarelleja ja muutama vaaleaorakas

Suolattavat rouskut ryöpätään eli keitetään väljässä vedessä n.7-10 min.

Pinaattiakin löysin kasvimaalta, vaikka en ollut sitä kylvänyt pariin vuoteen. Talvehtinut hyvin.


Kesäkurpitsoita olen syönyt ja säilönyt soseutettuna melkoiset määrät. Valkosipulikurkkuja en pääse tekemään ainakaan oman maan sadosta. Olisko kaikkiaan parikymmentä enemmän tai vähemmän surkealaatuista pikku nappulaa tullut.

Yhtenä sadepäivänä paistoin pannukakkua,

..toisena tekaisin kinkku-ananas-aurajuustopitsan.


Pitsan teossa käytin paria "kikka-kolmosta", jotka olin lukenut jostakin. Kuumensin uunipellin uunissa ennen kuin vedin sille valmiiksi täytetyn pitsan. Ja sivelin pohjataikinan kevyesti oliiviöljyllä ennen täytteiden laittoa. Osan juustoraasteesta laitoin heti tomaattikastikkeen päälle, osan sitten kaikkien muiden täytteiden päälle.  Kaksi ensinmainittua edesauttaa, että pohjasta tulee rapea.
Käytin pohjataikinaan vehnäjauhojen lisäksi sämpyläjauhoja, joissa on kaikenmoisia jyviä ja siemeniä ja mielestäni sopi oikein hyvin.


Kun ilmat viilenee ja päivät muuttuvat harmaammiksi, käväisee mielessä ensimmäiset joulupiparit. Selailin yhtenä aamuna tätä ihanaa kirjaa, mutta voi surkeus, huushollissa ei ollutkaan siirappia!!
Ei auta, kun kauppa on 25 km päässä, eikä minulla ole autoa. On tehtävä sitä, mihin löytyy ainekset omista kaapeista.Näin komeaa taivaan ja järvenpinnan väri-ilotulitusta ei ole ollut kovin monena iltana.

"Syksyn tullen sieniä kasvaa karhun kankahalla, Mörri-Möykky se sateessa istuu kärpässienen alla."


Ehkä niitä ihanan kuulaita ja aurinkoisia syyspäiviä vielä tulee. Toivottavasti, sillä minulla peruna odottaa vielä maasta kuokkimista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti