31.8.2017

Kesän viimeinen viikko.

Tämä viikko on ollut pääasiassa hyvin sateisen harmaa, jopa kolea. Useampana päivänä on pitänyt laittaa tulet takkaan.


Harmaat sadepilvet roikkuvat Lehmirannan selän yllä.

Sadekuurojen välissä olen yrittänyt kuitenkin poimia mustaherukkaa ja sienestää. Herukkapensaita on viisitoista ja luulen, että osa marjoista jää lintujen ruuaksi.Kolme mehumaijallista on nyt mehuina ja pakastettuna ja tosi hyvin on mehua lähtenytkin, kun marjat ovat suuria ja mehukkaita näin sadekesänä.

N. 14 litraa on jo mehua pakasteessa

Suolattuja rouskuja


Sienet ovat alkaneet nousta, mutta paras satokausi lienee vielä tulossa. Muutaman kerran olen käynyt vakiopaikoillani ja ihan mukavasti on kertynyt suolattuja rouskujakin. Minun suosikkini on haaparousku, mutta poimin sekaan myös ihan pienet kangasrouskut, "pompannapit" niin kuin eräs tuttava niitä nimittää.
Metsässä on ihan mukava kuljeskella, vaikka onhan siellä kiusana hirvikärpäset, jotka yrittävät työntäytyä jopa korviin. Yhtenä päivänä hirvi pelästytti minut pahan päiten, koska ensimmäinen ajatus ryskeen aiheuttajasta oli tietenkin karhu. Muistin veljeni sanoneen, että karhu liikkuu hiljaa, ja rohkaistuin katsomaan taakseni. Hirvi loikki siellä pitkin askelin tiehensä ja minä jatkoin sienestystä.
Kantarelleja, herkkutatteja ja mustatorvisieniä on löytynyt melko vähän ja olen valmistanut ne suoraan ruuaksi. Onneksi viime kesän satoa on pakasteessa hyvinkin ensi talven tarpeeksi.

Haapa- ja kangasrouskuja

Hyvälaatuisia haaparouskuja

Herkkutatteja

Haapa-ja kangasrouskuja, kantarelleja, herkkutatteja ja mustatorvisieniä

Yhtenä päivänä kävin muistorikkaalla paikalla Lehmirannassa, mistä olin niin monet kerrat lähtenyt moottoriveneellä järven yli ja 50-luvulla Sorsa-laivalla Suonenjoelle. Sorsa kuljetti Paasveden, Puruveden ja Suonteen rannan asukkaiden maidot meijeriin Suonenjoelle ja siinä samassa kyydissä pääsi rantojen asukkaat käymään kaupassa ja muilla asioillaan Suonenjoella. Muistan, että pelkäsin tuota laivamatkaa, etenkin kovalla tuulella.

Tässä oli laituri, mistä lähdettiin Sorsan kyytiin.(tämä on uudempi laituri)

Meidän moottoriveneen vaja oli tässä.

Syksyllä 1960 menin tätini muuttokuorman mukana viimeisen kerran Sorsa-laivalla Suonenjoelle. Se oli "tilausajo", enkä tiedä tarkemmin, milloin Sorsa lopetti reittiliikenteen.


Tänään leivoin lämpimikseni mallas-ruisrouhesämpylöitä. Ovat niin parhaita hiukan lämpiminä oikean voin (tai mariinin) kera.Mallas-ruisrouhesämpylät-maukkaita.31.8.17,  elokuun viimeisen päivän aamuna oli hetken näin kirkasta.


Huomenna ollaankin jo syyskuussa. Kirkkaat, kuulaat syyspäivät ovat ihania, joten niitä odotellessa.


Punertaa marjat pihlajan,,,,,


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti