5.5.2013

Lusikkaleivät

Näitä olen leiponut lähes aina kaikkiin juhliin ja jouluiksi. Joskus olen kyllä päättänyt, ettei koskaan enää!! Tuo ajatus on käynyt mielessä lähiinnä kesällä kovalla helteellä, kun taikina suorastaan sulaa ja tarttuu käsiin ja on vaikea painella lusikan "pesään"!

Nyt lueskelin eri ohjeita ja sain vieläkin joitakin uusia vinkkejä valmistukseen. Jossakin ohjeessa sanottiin, että on ehdottomasti leivottava voista! Olen tehnyt margariinistakin ja tuntui kuin olisivat olleet rakenteeltaan paremmin kasassa pysyviä.
Sitten sanottiin, ettei pidä vaivata liikaa taikinaa, ettei muodostu sitkoa niin paljon! Melkein jo toivoin, että olis ollut hiukan enemmän!
Sitten tuo lusikan koko on kanssa jokaisen oma valinta! Ohjeessa sanottiin, että annoksesta tulee n.30-35 kpl, mutta minä tein kai sit niin pienellä lusikalla, että sain n.50! Tein taikinaa 2,5 annosta ja siitähän tuli n.130 kpl eli painelin 260 lusikan pesällistä tässä sunnuntaiaamupäiväni kuluksi!

Sanoisin, että näiden valmistus ei ole hätäisen hommaa eikä käy käden käänteessä. Vaatii kärsivällisyyttä-ainakin näin iso erä!

Yksi annos taikinaa:

200 gr                voita
1½ dl                 sokeria (toisessa ohjeessa 2 dl)
2 tl                     vaniljasokeria
4 dl                    vehnäjauhoja (toisessa ohjeessa 4½ dl)
1 tl                     soodaa (tai leivinjauhetta)

Täytteeksi jotakin kiinteää, kirpeää hyytelöä tai marmeladia.

Laitoin pienemmän sokerimäärän, koska näihin tulee makeutta muutenkin tarpeeksi. Vehnäjauhoja laitoin reilun 4 dl ja kohotusaineeksi soodaa.


Sulata voi kattilassa ja keitä sitä sekoitellen niin kauan, että lakkaa vaahtoamasta ja saa hiukan väriä. Varo polttamasta liian ruskeaksi, ettei maku mene pilalle.Ota kattila levyltä ja sekoita sokeri joukkoon. Anna jäähtyä. Toisen ohjeen mukaan hämmennellään jäähtymisen ajan, mutta muutamia kertoja pyöräytin ympäri ja jäähdytin vähän aikaa kylmässä vesialtaassa.
Lisää vaniljasokeri. Samoin jauhot, joihin sooda on sekoitettu. Sekoita nopeasti taikinaksi.
Pyöritä taikinasta pikkupalloja, jotka painelet sopivan lusikan pesään(teelusikka? tai hiukan isompi!) ja vedä ne varovasti suoraan uunipellille leivinpaperin päälle. Saavat olla lähekkäin, koska eivät leviä paistettaessa.

Paista n.15 min. 175°:ssa.

Joissakin ohjeissa neuvotaan täyttämään hiukan jäähtyneinä, mutta annoin jäähtyä aivan kunnolla ennen  täyttämistä. Eivät murene niin helposti. Tällä kertaa käytin täytteenä omatekoista mustaherukkahyytelöä.
Kierittele täytetyt pikkuleivät hienossa sokerissa heti täytettyä tai sihtaa tomusokeria päälle tarjolle tuodessa.

Mustaherukkahyytelöllä täytetyt Lusikkaleivät.

Tekovaihe

Uunista otettuina
Näiden pikkuleipien maun "salaisuus" on tuo kevyesti ruskistettu voi!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti