11.7.2013

Mussaka Pienenniemen tapaan

Tarkoitukseni oli valmistaa tätä heti Lefkakselta tultuani, mutta omassa kaupassani oli vain yksi pieni munakoiso eli valmistus siirtyi! Meinasi siirtyä vieläkin, koska nyt kaupassa oli vain kaksi melko pientä munakoisoa. Perunaa olis voinut tietenkin lisäks laittaa, mutta halusin valmistaa pelkästä munakoisosta.

Tästä puuttuvat vielä juustokastikkeen ainekset.
Mussaka on työläämpi valmistaa kuin lasagne, jonka mielestäni pyöräyttää melko nopeasti.

Kannattaa aloittaa viipaloimalla munakoisot (700-800gr)n.½cm viipaleiksi ja levittää ne leikkuulaudalle kerroksittain suolan(ripaukset!!) kanssa. Näin niistä irtoaa enin neste. Puolisen tuntia ja painele vesi pois talouspaperilla. Paahda viipaleet oliiviöljytilkassa kuumahkolla pannulla. Moni ei tee suolausta eikä paahtamista ja silloin on huomioitava, että ruokaan tulee melkoisesti nestettä.

Hiukan soveltaen käytin kreikkalaisen keittokirjani ohjetta

Tällaiselta se näyttää  ko.kirjassa.


JAUHELIHAKASTIKE

400 gr                                     naudan paistijauhelihaa
2-3                                         suurehkoa sipulia
2-3                                         valkosipulinkynttä
                                              oliiviöljyä ruskistamiseen
500 gr                                    tomaattimurskaa (paseerattua tomaattia)
suolaa, pippureita, kanelia, sokeria, oreganoa
(laitoin suolan sijasta pari kasvisliemikuutiota tomaattimurskan lisäämisen jälkeen, ei siis vettä)

Ruskista jauheliha ja pilkotut sipulit öljyssä. Lisää tomaattimurska ja kaikki mausteet. Mausteita kannattaa laittaa aluksi varoen ja lisätä kastikkeen kiehuessa. Esim.kanelia laitoin oikein reilusti, ainakin 2 tl. Saa maistua kunnolla, koska se antaa tälle ruualle erikoissäväyksen.
Huomaa, että kastike pitää olla hyvin sakeaa ja siksi kannattaa valita huolella käytetty tomaattimurska. Mutta sitähän voi keittää "kokoon", jos on liikaa nestettä.

JUUSTOKASTIKE (BECHAMEL-KASTIKE)

3 rkl                                     voita
3 rkl                                     vehnäjauhoja
6-7 dl                                   maitoa
ripaus suolaa
200 gr                                  Emmentaljuusto-raastetta, (hiukan voimakasmakuista Koskenlaskija-
                                            sulatejuustoa)
2-3 rkl                                 raastettua Parmesan-juustoa
2                                          kananmunaa

Imeytä vehnäjauhot sulaan voihin ja lisää kuumennettu maito koko ajan sekoittaen. Keitä hetki,että vehnäjauhot kypsyvät. Lisää halutessasi Koskenlaskijaa n.kolmasosa pakettia paloina ja anna sulaa, Mausta suolalla ja lisää juustoraasteet. Anna kastikkeen jäähtyä hiukan ennenkuin lisäät voimakkaasti sekoittaen rakennerikotut kananmunat. Kreikassa tähän käytetään Kefalotiri-juustoa, mutta mistäs sitä nyt olisin saanut? Parmesan ja Emmental korvaavat hyvin kefalotirin.

Aloita paistoksen tekeminen ripottelemalla esim.lasagnevuokaan pohjalle hiukan korppujauhoa mahdollisen liian nesteen kerääjäksi. Lado päälle puolet munakoisoviipaleista. Ripauta niiden päälle hiukan juustoraastetta ja kaada sitten kaikki jauhelihakastike.
Seuraavaksi loput munakoisoviipaleet, joiden päälle taas hiukan juustoraastetta. Lopuksi kaikki juustokastike päälimmäiseksi vuokaan.
Juustokastikkeen päälle ripautin vielä juustoraastetta ja ohuen kerroksen korppujauhoa, jotta pinnasta tulee rapea.

Paista 175°  n.50 min. Jos pinta tummuu paiston aikana liikaa, peitä vuoka leivinpaperilla tai foliolla.

Tässä minun versioni!

Maku oli mielestäni kohdallaan ja paranee vain, kun saa vetäytyä.





Keittiössäni leijuu kreikkalaisen tavernan tuoksu!

KALI OREKSI eli HYVÄÄ RUOKAHALUA!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti