17.7.2013

Tuuloman torttu

Sateinen, tuulinen ja melko hämärä heinäkuinen päivä! Sytyttelin kynttilöitä ja mietin, että alanko lukea, tehdä käsitöitä vai leipoa?? Viimemainittu vei voiton ja ehdinhän tässä päivän mittaan vielä noita muitakin sadepäivänpuuhiani harrastaa.

Tämä resepti on ollut minulla varmasti liki 40 vuotta, enkä muista, mistä olen sen saanut. Tätä näkee nykyäänkin monilla eri nimillä, ehkä useimmat tunnistavat nimellä Mokkapalat.

Tää oli aikoinaan lasteni ja kaikkien lastenkutsujen suuri suosikki. Lapset aina toivoivat, että pohja olis hyvin ohut ja suklaakuorrutekerros oikein paksu!! Niinpä, näyttää tuo vielä vaan maistuvan itsellenikin, suuri suklaafriikki kun olen!

Pohjataikina:

2                              kananmunaa
1½ kkp                    sokeria (kkp=kahvikuppi 1kkp=1½dl)
150 gr                      sulatettua voita/margariinia
1 kkp                       maitoa (1½ dl)
3 kkp                       vehnäjauhoja (4½ dl)
2 tl                           leivinjauhetta
2 tl                           vaniljasokeria

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita vaahtoon vuorotellen maito sekä jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Lisää vanilja. Viimeksi sulatettu, haaleaksi jäähdytetty voi.
Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja paista n.175° 20-25 min. Alkuperäisessä ohjeessa käsketään paistaa 150-200°, mutta olen kokeilemalla päätynyt tähän paistolämpötilaan. Kauniin tasaisen ruskea lopputulos kertoo parhaiten, milloin pohja on kypsä!

Pohja juuri uunista otettuna.


Pohjan paistumisen loppuvaiheessa sekoita suklaakuorrutuksen ainekset.

250 gr                       tomusokeria
4 rkl                          sulatettua voita
4 rkl                          kylmää kahvia
1½ rkl                       tummaa kaakaota

Sulata voi laakeassa kattilassa, lisää kahvi ja lopuksi tomusokeri sekä kaakao sihdin läpi. Voi-kahviseos saa olla kuumaa tässä vaiheessa, sillä se helpottaa tomusokerin sekoittamista, samoin kuin kuorrutuksen levittämistä. Jos kuorrutus on liian jähmeää, lisää kahvia tipoittain, että saat helpommin levittyvän massan.
Huomioi myös, että suklaakuorrute levittyy paljon paremmin juuri uunista otetun, kuuman pohjan päälle.
Ei kannata säikähtää, jos kuorrute vaikuttaa liian valuvalta tässä vaiheessa, se kyllä jähmettyy tortun jäähtyessä.

Lopuksi pinnalle hiukan kookoshiutaleita tai jotain koristerakeita tai vaikka mantelilastuja-mitä kenelläkin sattuu olemaan ja mistä tykkää!!



Sitten vain mukillinen hyvää kahvia ja nautiskelemaan kynttilänvalossa sateenropinaa katolta kuunnellen!
Vois kai tuota pistää Theodorakista tai Hatzigiannistakin soimaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti