5.8.2017

Kesäkurpitsa-mangoldipaistos

Sekä kesäkurpitsa, että mangoldi ovat alkaneet tuottaa satoa ihan mukavasti ja olenkin tehnyt niistä erilaisia omia "kokeilujani".
Mangoldi on ollut minulle tuntematon vihannes tähän kevääseen asti,kunnes luin siitä jostakin lehdestä. On verrattavissa lehtikaaliin hivenainepitoisuudessa ja muutenkin voi käyttää samaan tapaan. Ehkä pinaattiinkin verrattavissa. Ulkonäkö muistuttaa punajuuren lehteä.
Sitä voi käyttää myös kypsentämättömänä esim.salaatteihin.

Valmis annos



Näistä ainemääristä tulee iso uunivuokallinen,mutta voit helposti puolittaa annoksen. Jos mangoldia ei ole saatavilla,sen tilalle voi kokeilla lehtikaalia tai pinaattia, tai jättää poiskin.

Raaka-aineita

4 kpl                           kesäkurpitsaa
                                   nivaska mangoldia
                                  suolaa, mustapippuria
                                  oliiviöljyä

1 pkt(150gr)              Mozzarellaviipaleita
150 gr                        Parmesanraastetta



Viipaloi kesäkurpitsat reilun cm-paksuisiksi viipaleiksi ja laita leikkuulaudalle(voipaperin päälle) ja ripottele suolaa päälle. Näin saat ylimääräisen nesteen "itkemään" pois.

                  
Valmista sillä aikaa tomaattikastike.




2                          sipulia (laitoin 4 pientä)
4-5                       valkosipulinkynttä ( laitoin kuivattua myllystä,kun tuore loppu)
                            loraus oliiviöljyä
1 tlk                     tomaattimurskaa
2 rkl                     ruokokidesokeria (muukin sokeri käy)
1 tl                       suolaa
                            mustapippuria
                            reilu nivaska tuoreita yrttejä; persilja,basilika,minttu,timjami (mistä tykkäät)

Mangoldia ja tuoreita yrttejä



Kuullota sipuleita öljyssä paksupohjaisessa kattilassa ja lisää tomaattimurska,mustapippuri,suola ja sokeri. Hauduta miedolla lämmöllä kastike mahdollisimman sakeaksi,koska kesäkurpitsoista irtoaa nestettä,vaikka ne on "itketettykin".
Hienonsin kastikkeeseen kypsymään mangoldin paksuimmat lehtiruodit tässä vaiheessa.
Lisää tuoreet yrtit vasta valmiiseen kastikkeeseen.
Tarkista vielä maku. Saa olla mielestäni makean mausteinen,koska kesäkurpitsa on niin mietomakuinen.

Mangoldin varret hienonnettuina

Kastike kiehumassa


Pyyhi kesäkurpitsaviipaleista irronnut neste talouspaperilla.
Seuraavaksi ota niihin hiukan väriä paistinpannulla oliiviöljyssä.   Helpompi tapa on laittaa viipaleet kuumaan uuniin leivinpaperin päälle ja hiukan oliiviöljyä päälle. Näin ei tule niin paljon paistonkäryäkään!




Sitten vain kootaan ainekset kerroksittain oliiviöljyllä voideltuun uunivuokaan. Viipaleiden päälle hiukan mustapippuria ja suolaa varoen. Suolaa on nimittäin imeytynyt jo itketysvaiheessa, joten kannattaa varoa sen määrän suhteen.

Ensin kerros kesäkurpitsaa

Reilu kerros mangoldin lehteä silputtuna


Kerros tomaattikastiketta









Mozzarellaviipaleet

Parmesanraastetta (Laitoin Gran Castelli juustoa)

Tee näitä kerroksia 2-3 ja päälimmäiseksi parmesania raasteena.
Paista 200 asteessa noin. 40-45 minuuttia.

Valmista tuli!


Tomaattikastike saa olla mahdollisimman sakeaa,koska kesäkurpitsoista irtoaa kuitenkin vielä nestettä. Vuuan pohjalle voi ripauttaa hiukan korppujauhoa tai kesäkurpitsaviipaleiden päälle ohuesti vehnäjauhoa liikaa nestettä sitomaan.

Anna makujen tasaantua ja nesteen imeytyä uunista ottamisen jälkeen jonkin aikaa.

Ohje on hyvinkin suuntaa-antava ja sitä voi varioida mieltymystensä mukaan. On myös erittäin hyvää munakoisoista tehtynä. Ja jos et tykkää jostakin käyttämästäni yrtistä, niin korvaa se toisella tai jätä pois.

Hyvää ruokahalua.




Nautitaan kesän ja syksyn marja- ja vihannessadosta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti