3.1.2013

Hirvipyöryköitä kantarelli-mustatorvisienimuhennoksella

Joulun jälkeen on mukava palata aivan tavallisiin arkiruokiin ja minulla se tarkoittaa hyvin pitkälle pakastimen penkomista.
Olin joulun alla paistanut suurehkon annoksen hirvipyöryköitä uunissa ja pakastanut pieniin eriin. Sieniä minulla on aina pakasteessa(ainakin kantarelleja,herkkutatteja, mustatorvisieniä, kehnäsieniä, lampaankääpää, orakkaita), joista valitsin tällä kertaa kantarellit ja mustatorvisienet.

Hirvipyörykät valmistin ihan peruslihapyörykkäohjeella:

hirvijauhelihaa
ruokakerma-vesiseosta
korppujauhoa
sipulia
kananmunaa
suolaa
mausteita(pippuriseosta myllystä)

Korppujauhot turpoamaan hetkeksi nesteeseen ja sipulit kuullottumaan pannulle.
Kaikki ainekset sekoitetaan huolella ja muotoillaan uunipellille leivinpaperin päälle pyöryköiksi.
Nopea ja ihan maukas vaihtoehto on sekoittaa sipulikeittojauhepussi kermaviilipurkilliseen ja lisätä se ja yksi kananmuna ja n.400 gr jauhelihaa. Tällöin ei tarvitse enää lisätä mausteita eikä ainakaan suolaa.

Paistetaan n.200 asteessa kauniin ruskeiksi.(Varmaan olen kiireessä tehnyt, koska eivät ole kovin säännöllisen pyöreitä!)

Koska uunissa paistettaessa ei tarvitse laittaa rasvaa, voi nämä sulatettuina kuumentaa paistinpannulla ihan pienessä voimäärässä, niin ovat kuin juuri tehtyjä.


Kantarelli-mustatorvisienimuhennos:

kantarelleja
mustatorvisieniä
sipulia
voita
vehnäjauhoja
pippureita ja yrttimausteita jokaisen oman mieltymyksen mukaan
suolaa
voimakasmakuista Koskenlaskija-sulatejuustoa
ruokakermaa(kermaa)
kevytmaitoa

Hienonsin hieman sulaneet sienet ja haihdutin ylimääräisen nesteen pannulla. Lisäsin voin ja sipulisilpun ja kuullottelin kunnolla. Päälle hiukan vehnäjauhoa, joka saa imeytyä pannulla olevaan rasvaan,
Siirsin seoksen kattilaan ja lisäilin nesteet ja sulatejuuston paloina. Pippurit ja merisuolaa myllyistä.
Annoin kiehua niin kauan, että juusto sulaa ja vehnäjauho kypsyy. Tässä vaiheessa voi lisäillä sitten nestettä sen mukaan tekeekö tästä kastikkeen, muhennoksen vai keiton. Usein teen reilumman annoksen muhennosta, jonka lopun ohennan maidolla seuraavan päivän keitoksi.
Päälle persiljaa, ruohosipulia tai muuta vihreää yrttiä.



Lisäksi keitetyt perunat, etikkapunajuurta, puolukkasurvosta ja tuoresalaattia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti