22.12.2012

Jouluruokia 1

Lanttulaatikko:

1 kg lanttusurvosta
2 dl ruokakermaa(laitoin kunnon kermaa!)
2 dl korppujauhoa
100 g voita(sulatettuna)
1dl siirappia
0,5 tl muskottia
0,5 tl valkopippuria
1 tl suolaa
1 kananmuna

Keitin ja soseutin lantut itse ja jätin sen keitinveden tilkakin mukaan, mikä oli enää jäljellä.
Korppujauhojen annoin turvota hiukan kermassa ja sen jälkeen sekoitin kaikki aineet lanttusurvoksen sekaan, tarkistin maut(pikkuisen enemmän mausteita!) ja seos pariin vuokaan, joiden pinnalle hieman korppujauhoa. Pinnan voi kuvioida haarukalla tai lusikalla ja muutamia voinokareita vielä pinnalle ja paistumaan 175 asteen uuniin n.1,5 tunniksi.

Ei ole laihduttajan versio, mutta omasta mielestäni oli todella hyvää!

Uuniin lähdössä

Uunista otettuna




Hirvipaisti(Karjalanpaisti)

Sain veljeltä hirvenpaistia(vasaa näytti lukevan vacuumin päällä) ja kyselin veljen vaimolta paistin valmistusohjetta, koska hänen paistinsa ovat aina niin herkullisia!
Itsekin olen toki valmistanut Karjalanpaistia, mutta ei se vaan naudanpaistista ja rasvattomasta kinkusta niin hyvää tule.

hirvenpaistia (tai naudanpaistia/lapaa)
porsaan kylkiviipaleita
suolaa
kokonaisia maustepippureita
laakerinlehtiä
sipulia
(tilkka vettä, jota veljeni vaimo ei laita, mutta minulla oli sen verran vähemmän rasvaista possua,ettei lientä olis muodostunut juuri ollenkaan)

Paloittelin hirvenlihan reiluiksi paloiksi ja laitoin uunivuokaan kerroksittain mausteiden kanssa. Possun kylkiviipaleita hieman pienentelin ja lisäsin ne päälimmäiseksi ja niidenkin päälle ripaus suolaa.

Aluksi uunin lämpötila vähäksi aikaa 225 asteeseen ja kun pinta sai vähän väriä pienensin lämmön 150-175 asteeseen.
N.1,5 tunnin paistumisen jälkeen kääntelin lihoja ja lisäsin sen vesitilkkasen ja kansi päälle ja nyt vain pitää kokeilla kypsymistä silloin tällöin.
Jotkut ruskistavat lihat paistinpannulla ennen uunivuokaan laittoa, mutta ei ole välttämätöntä, jos laittaa uunin ensin vähän kuumemmalle.

Tämäkään ei ole laihduttajan ruokaa, mutta vähemmälläkin rasvalla toki saa Karjalanpaistin aikaan!





2 kommenttia:

  1. Oikein maukasta Uutta Vuotta Pienenniemen keittiöön ja olohuneeseen!
    Toivoon FotoEikka Savutorpantieltä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin Savutorpantien luontoretkeilijälle/valokuvaajalle perheineen!

      Poista