9.12.2012

Setsuuri

Tänään leivoin ensimmäisen kerran makeaa joululeipää, Setsuuria(sötsur).Lienee ruotsalaista alkuperää?Olen kyllä joka Jouluksi ostanut kaupasta, koska tykkään tästä mausteisen makeasta leivästä. Käy ihan kahvileipänäkin. On varmasti karppaajien kauhistus, koska siirappia tulee melko paljon!

Ohje on MAKU -lehdestä ja tästä annoksesta saa kaksi leipää.

Juuri:
50 gr hiivaa(itse käytin kuivahiivaa yhden pussin)
5 dl vettä
2 dl ruisjauhoja
1 dl hiivaleipäjauhoja(minulla oli tavallisia vehnäjauhoja)

Taikinaan:
1 dl siirappia
2 tl suolaa
2 tl pomeranssinkuorta
2 tl fenkolinsiemeniä
1 tl inkivääriä
(laitoin ripauksen aniksensiemeniä)
9 dl hiivaleipäjauhoja
50 gr voita

Voiteluun:
1/2 dl vettä
1/2 dl siirappia

Juuren valmistus :hiiva murennetaan kädenlämpöiseen veteen ja ruis-, sekä hiivaleipäjauhot sekoitetaan joukkoon. Jätä astia peitettynä n.tunniksi vedottomaan paikkaan.

Seuraavaksi juureen sekoitetaan siirappi ja mausteet ja jauhot alustetaan vähin erin. Lopuksi pehmeä voi. Alustetaan kunnes irtoaa kädestä ja astian reunoista.. Kohotetaan liinalla peitettynä n.30 min.

Taikinasta leivotaan kaksi soikeaa limppua ja niitä kohotetaan  n.30 min.leivinpaperoidulla uunipellillä liinalla peitettynä.

Kohonneiden leipien pintaan vedetään terävällä veitsellä viiltoja ja voidellaan kevyesti siirappi-vesiseoksella.
Paistetaan 200-asteisen uunin alatasolla n.30-40 min.

Sivele loppu siirappivesi kuumien leipien pintaan ja anna jäähtyä ritilän päällä.(En peittänyt niitä jäähdytysvaiheessa, koska tykkään rapeasta kuoresta!)

Kaikki suluissa olevet jutut ovat omia lisäyksiäni eli eivät olleet alkuperäisessä ohjeessa.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti